V treh skupinah kar 174 migrantov, novi direktor Policije obiskal Črnomelj in Kočevje

Fotografija je bila posneta pred kratkim. (foto: bralec MD)

V zadnjih dneh v slovenski policiji ponovno zaznavajo povečanje števila nedovoljenih prehodov državne meje. Poti nezakonitih migrantov vodijo do Kočevskega Roga, bodisi prek črnomaljskega, bodisi kočevskega konca.

Na območju Kočevskega Roga je zbirališče, večinoma Pakistancev in Afganistancev, tam zaznavajo tudi tihotapce, prevoznike.

Na kočevskem območju so tako od petka do včeraj, nedelje, zjutraj policisti izsledili in prijeli kar 83 tujcev (Pakistancev in Afganistancev), ki so nezakonito prestopili državno mejo. V ponedeljek pa so jih prijeli 11. Sredi tedna so jih 80 prijeli na območju od Kolpe do Miklerjev (občina Črnomelj). Tu vodi pot prek Tanče Gore, Griča, Bistrice in dalje.

Ob tem so v petek dopoldan na območju Kočevskega Roga zalotili še 40-letnega državljana Slovenije, prevoznika in sprovajalca.

Migrante so v petek, soboto in v noči iz sobote na nedeljo prijeli v naseljih Nove Ložine, Dane, Stari Log in Kočevski Rog (Ušiva jama). V ponedeljek so migrante prijeli v okolici grobišča Kren. 40-letnega prevoznika pa so opazili, ko je v osebno vozilo želel naložiti štiri Pakistanca.

Mag. Anton Travner, eden največjih strokovnjakov za mejno problematiko, prvi z leve.

V soboto popoldan je Črnomelj in Kočevje obiskal tudi direktor Policije mag. Anton Travner, ki je do polnega imenovanja vršilec dolžnosti. Na tem mestu je zamenjal mag. Tatjano Bobnar. Na Policijski postaji Črnomelj, ki je v okviru tudi v Sloveniji najbolj obremenjena policijska postaja pri obravnavi nezakonitih migrantov, se je srečal z direktorjem novomeške policijske uprave Janezom Ogulinom.

Zvečer pa sta s pomočnikom Jožetom Senico obiskala še policiste na mejnem prehodu Vinica in se srečala s policisti in pripadniki Slovenske vojske, ki varujejo državno mejo. Anton Travner je pohvalil delo policistov in se jim zahvalil za prizadevanja pri zagotavljanju varnosti prebivalcev.

Poudaril je, da svoje naloge opravljajo uspešno in predano, kljub siceršnjem velikemu obsegu dela in dodatnim nalogam, povezanih s koronavirusom (Covid 19).

Izpostavil je: “Slovenski policisti so izjemno izpostavljeni, vsak dan so v stiku z ljudmi, ne moremo si privoščiti, da bi delali od doma, so na terenu, v stiku z ljudmi in tujci, ki nezakonito prestopajo državno mejo.”

Dejstvo je, da so policisti v tem času epidemije še dodatno zelo obremenjeni. Na eni strani migranti, ki množično in ob pomoči domačih sprovajalcev nezakonito vstopajo v Slovenijo v velikih skupinah, na drugi strani je tu koronavirus.

Še fotografije z obiska v. d. generalnega direktorja Anton Travnarja pri policistih v Črnomlju in Kočevju:

Janez Ogulin, direktor PU Novo mesto, in Anton Travner (na desni), v. d. direktorja Policije, pred Policijsko postajo Črnomelj.

(foto: Policija)

C. R.