Predsednik vlade: “Epidemijo so uporabili kot politično orožje”

Predsednik vlade Janez Janša je bil gost na Nova24TV | Avtor Kabinet predsednika vlade

Tudi v sinočnjem pogovoru na televiziji Nova24TV je predsednik vlade Janez Janša odgovarjal na vprašanja o epidemiji in aktualnih političnih razmerah v državi.

Predsednik vlade je odgovarjal na vprašanja o cepivu zoper covid-19, cepljenju, kdaj bomo spet lahko zaživeli življenje brez ukrepov, kakšni so pogoji za to, o stanju v zdravstvu in kaj bodo spremenili pri tem, o sodelovanju s stroko pri določanju omejitev, o vloženi nezaupnici zoper vlado, delu opozicije, grožnjah, ki jih je deležen, prvo- in drugorazrednosti v državi, pa tudi o tem, kako sam doživlja Slovenijo.

Zbrali smo nekaj poudarkov, ki jih objavljamo v nadaljevanju.

O cepivu: Evropska komisija je zagotovila dovolj cepiva za vse, vendar v tem trenutku ni države na svetu, ki bi imela dovolj cepiv že jutri, saj so bila ta odobrena pred kratkim, omejene so tudi proizvodne kapacitete proizvajalcev. Cepivo, ki prihaja, je varno, odobrila ga je tako Evropska agencija za zdravila kot tudi nacionalni regulatorji držav članic.

Vlada se bori za dodatne dobave cepiva. Ko bo to na voljo, bo uporabljeno na podlagi prioritet, brez klientelizma in brez stranskih vrst.

O cepljenju: Kako hitro bomo sposobni uporabiti cepivo, je odvisno od tega, kako hitro se bomo organizirali in koliko zaupamo znanosti ter ne nasedamo teorijam zarote in šarlatanom, ki razglašajo, da virusa ni.

V Sloveniji imamo osmo najstarejše prebivalstvo na svetu, ki je s koronavirusom najbolj ogroženo, zato moramo cepiti pol milijona ljudi.

Kdaj spet normalno življenje: Glede na dinamiko cepljenja in načrt dobav bomo brez ukrepov, ki nam sedaj omejujejo svobodo gibanja in normalno življenje, lahko zaživeli v začetku junija. Z dodatnimi dobavami bo ta čas skrajšan najmanj za en mesec, nekateri zdaj veljavni ukrepi ne bodo več potrebni. Če bomo pri strategiji cepljenja dosledni in bomo najprej zavarovali tiste, ki so najbolj ogroženi, potem bo tudi splošna nevarnost virusa manjša, bo pa še obstajala.

Virus je treba izkoreniniti, če ne, se bo spet pojavil. Pomembno pa je, da to naredijo tudi sosednje države, celotna EU, celina in cel svet, sicer se bo virus ponovno pojavil.

O stanju v zdravstvu: V Sloveniji moramo nadoknaditi velike zamude, zdravstveni sistem potrebuje močne okrepitve. V zdravstvo se je v zadnjih 15 letih izjemno malo vlagalo. Ni se vlagalo v zdravstvene kapacitete niti za izboljšanje plačnega sistema v zdravstvu, ne za izgradnjo domov za ostarele. To se bo spremenilo.

S pomočjo evropskih sredstev bodo zagnali nekatere investicije, ki že dolgo časa čakajo, dokumentacija je pripravljena. Za to sta potrebna stabilnost in mir, ne pa vsak teden najava neke nove interpelacije.

O delu opozicije: Opozicija igra umazano po formuli: “Čim slabše za državo, toliko boljše za KUL”. Epidemijo so uporabili kot politično orožje. V slovenski zgodovini se nikoli ni izšlo dobro, kadar se je politične cilje zasledovalo ne glede na žrtve.

Politični nasledniki tistih, ki so to že počeli, danes uporabljajo enako formulo.

O sodelovanju vlade s stroko pri sprejemanju omejitvenih ukrepov: Vlada ne posluša stroke, ki jo je prejšnja vlada dala v ospredje, kot je gospa Nina Pirnat, ki je rekla, da je to malo hujša gripa in, da je treba kihati v rokav. Če bi poslušali to stroko, bi nam zdravstveni sistem razpadel že spomladi. Evropska unija je glede novega koronavirusa združila potenciale znanja.

Vlada posluša resno slovensko in evropsko stroko, pa tudi širše.

O vložitvi nezaupnice proti vladi: Pri tem gre za brutalen patetični izliv ideološkega sovraštva zoper drugače misleče.

Tekst nezaupnice bi lahko napisali tudi: “Mi, prvorazredni, mislimo, da je oblast v Sloveniji rezervirana samo za nas, rojeni smo za to, da smo na oblasti in vse, kar je proti temu, ogroža demokracijo.”

Dvojna merila in grožnje: Predsednik vlade je na družbenih omrežjih v zadnjih dveh tednih prejel več sto groženj s smrtjo od oseb z imeni in priimki. Nekatere grožnje preiskuje policija, tožilstvo pa načrtno blokira kakršnokoli sankcioniranje. Če v Avstriji nekdo grozi kanclerju s smrtjo, dobi dve leti zapora, če pri nas nekdo grozi Borutu Pahorju, dobi 11 let zapora. Janši je grozil policist, ki ga je levica ob sankcijah branila, sodišče pa ga je nato vrnilo na delovno mesto.

Nasilje v ameriškem kongresu so vsi obsodili. Hujše nasilje v Sloveniji obsodi samo demokratična stran, kaviar levica pa to nasilje zavije v svobodo izražanja.

“Če grozijo predsedniku vlade z levice, je tisti, ki grozi, obsojen na 11 let zapora, če grozijo predsedniku vlade z desnice, pa je to svoboda izražanja.”

Ta dvojna merila so eden od ključnih problemov slovenske demokracije.

“Če institucije in osrednji mediji podpirajo dvojna merila, s tem neposredno ubijajo demokracijo in v Sloveniji se to dogaja celo v času epidemije.”

Tudi v strankah KUL so poslanci, ki ne odobravajo dvojnih meril, a so utišani in potisnjeni v ideološko sovraštvo.

V zdajšnji sestavi državnega zbora je alternativa preprosta: Ali imamo vlado, ki se kljub polenom pod noge bori in je uspešna, ali pa imamo vlado, ki je enkrat sama že razpadla in so vrgli puško v koruzo v času epidemije, vodila pa jo je nadkoalicijska, drastično radikalna stranka Levica.

Tudi, če porušijo to vlado, nove vlade ne bo oziroma bo zelo hitro propadla, zaradi epidemije pa bomo plačali visoko ceno.

Kako naprej? Treba je zdržati. Imamo dovolj cepiva in vemo, da bomo epidemijo premagali.

Slovenija ni takšna kot se prikazuje v osrednjih medijih. “Vem, da imamo podporo ljudi. Vsak dan jo čutim, dobim ogromno sporočil podpore.” Janša je še izpostavil, da je zdravorazumska večina dovolj močna, Slovenija pa je odporna tako na koronavirus kot na sovraštvo, ki ga nekateri sejejo.

J. M.