Izjava dneva: “Škodi, kjer le more!”

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik (vir: družbena omrežja)

V Sloveniji na deset tisoče državljanov in državljank težko čaka na cepljenje zoper covid-19, cepiva je dovolj, še več ga bo prišlo v prihodnjih tednih, javnost pa je presekala novica, da informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik zadržuje seznam, kjer so državljani prostovoljno izrazili željo po cepljenju.

Škandalozno ravnanje Prelesnikove je v nedeljo zvečer na TV Slovenija razkril državni sekretar in koordinator za logistični del množičnega cepljenja proti covid-19 Jelko Kacin.

Povedal je, da informacijska pooblaščenka zaradi (domnevnega) varovanja podatkov zadržuje seznam tistih, ki so se za cepljenje prijavili prek portala e-Uprava. Začasno je prepovedala in ustavila ter onemogočila posredovanje teh podatkov zdravstvenim domovom.

Povedal je še, da je cepivo na zalogi in bi se lahko cepilo tiste, ki so se prek e-Uprave prijavili že decembra lani. Strategija cepljenja sicer še vedno poteka na podlagi starosti, pri tem cepljenju gre za dva odmerka, proizvajalec Pfizer pa je začel povečevati svoje dobave. V teh tednih Slovenija prejema 42 tisoč odmerkov Pfizerjevega cepiva tedensko, junija pa lahko pričakujemo po 75 tisoč odmerkov cepiva na teden.

To sicer ni prva blokada, ki si jo je privoščila Mojca Prelesnik. V preteklosti je že nasprotovala ukrepu merjenja telesne temperature. Bila je tudi goreča nasprotnica aplikacije Ostani zdrav. Nasprotno pa se je na njena nasprotovanja odzvala njena predhodnica Nataša Pirc Musar, ki je zagotovila, da uporaba aplikacije, z vidika varstva osebnih podatkov, ni sporna.

Odzivi na ravnanje Prelesnikove so zelo burni. Pri tem je v nekaterih medijih tudi precej dezinformacij, tudi v stilu, da je posredovanje seznamov zgolj zamrznila, več o tem pa ne pove, kar državljani, prijavljeni na cepljenje prek eUprave, od nje kot informacijske pooblaščenke upravičeno pričakujemo. Namesto tega v izbranih medijih daje precej usmerjene izjave o političnih vprašanjih, ki pa so izven njene pristojnosti.

Predsednik vlade Janez Janša je o vsem tem na družbenih omrežjih včeraj zapisal naslednje: 

“Prelesnikova je 15. 3. 2021 z “začasno” odločbo, ki še kar traja, preprečila uporabo podatkov iz prijav interesa za cepljenje. Škodi, kjer le more. Najprej je preprečevala izdelavo obvezne aplikacije za sledenje okužbam (če bi jo imeli, večine omejitev ne bi rabili), sedaj pa tole.”

Poleg je pripel “začasno” odločbo, ki še kar traja.

J. M.