Poslanka zbolela za covid-19, jedla zdravila proti parazitom na živalih

Violeta Tomič na eni od novinarskih konferenc (vir: arhiv)

Poslanka iz vrst Levice Violeta Tomić, ki je v preteklosti večkrat nastopala proti cepivu za covid-19, je pred kratkim prebolela covid-19. Ob tem je na družbenem omrežju zapisala, da gre za hudo bolezen, drugačno od vseh, pozneje pa v komentarjih zapisala še, da je pri zdravljenju jemala tudi dve zdravili, in sicer ivermektin in hidroksiklorokin.

Gre za zdravili, ki nista priznani kot zdravili za zdravljenje covid-19. Pri ivermektimu gre za antiparazitik, ki se uporablja za zdravljenje okužb s paraziti pri ljudeh in živalih.

Zdravilo se sme uporabljati le pod zdravniškim oziroma veterinarskim nadzorom ter se predpisuje in izdaja le na zdravniški oziroma veterinarski recept. Pri ljudeh se med drugim uporablja proti ušivosti, garjam, rečni slepoti, strongiloidozi, trihuriozi, askariozi in limfatični filariozi.

V veterinarski medicini se med drugim uporablja za preprečevanje in zdravljenje srčne gliste in pršičavosti (akaroze).

Pri zdravilu hidroksiklorokin pa gre za zdravilo za zdravljenje malarije in nekaterih avtoimunskih bolezni, njegove koristi za zdravljenje covida-19 pa niso bile ugotovljene.

Pri obeh zdravilih gre za zdravili, ki nista namenjeni zdravljenju proti covid-19, zaradi številnih resnih stranskih učinkov, med drugim tudi zastrupitev, so odsvetovana.

V poslanski skupini Levica nikoli niso potrdili, da poslanka Violeta Tomić ni cepljena, piše portal Siol.net, so pa večkrat potrdili, da se eden od poslancev zaradi osebnih razlogov ni cepil.

Tomićeva je sicer v preteklosti večkrat javno nasprotovala cepljenju. Zanimivo je torej, da poslanka nasprotuje nekemu relativno varnemu cepivu, medtem ko ji zdravil, ki niso namenjena ovidu-19 in imajo številne stranske učinke, očitno ni težava uživati.

M. D.