Poslanec Zavec do zdaj v državnem zboru izrekel le 72 besed

Zavec v parlamentu večinoma molči.

V Sloveniji že dlje časa deluje spletno orodje Parlameter, ki na podlagi podatkov DZ meri nastope poslancev in njihovih glasovanj. Zadnji podatki Parlametra kažejo, da je v slabem letu in pol, kolikor dela novi sklic državnega zbora, najmanj besed izrekel poslanec Gibanja Svoboda Dejan Zavec, vsega 72. Rekorderja sta Miha Kordiš (Levica) in Andrej Hoivik (SDS).

 

Nekdanji boksar Zavec je vsekakor med poslanci, za katere bi lahko rekli, da si ne zaslužijo svoje plače. Njegovi nastopi v DZ v dosedanjem mandatu so bili daleč najkrajši. Izrekel je le 72 besed. Podal ni nobene pobude ali poslanskega vprašanja. Precej več besed je izrekel celo naslednji po najmanj nastopih v državnem zboru, prav tako poslanec Gibanja Svoboda Gašper Ovnik. Izrekel je 2180 besed.

Zavec se je do zdaj oglasil le dvakrat. Oktobra lani je na seji odbora za kmetijstvo povedal: “Hvala lepa in pa lep pozdrav vsem. Zahvaljujem se vsem posameznikom in pa organizacijam, ki skrbijo za preudarno ravnanje s prehrano. Jaz bi pa želel poudariti samo to, da je na vseh nas sedaj eno zelo pomembno opravilo, da človek ne bo umrl od lakote zraven polnega krožnika. Hvala.”

Oglasil se je le še na izredni seji DZ mesec pozneje, ko je povedal dva stavka: “Hvala za besedo. Jaz mislim, da imamo tukaj veliko resnega dela, ne pa osebnega obračunavanja. Ministrica, močno in res iskreno vas podpiram. Hvala.”

Po številu nastopov v DZ vodita Miha Kordiš, ki je povedal 281.699 besed, in poslanec SDS Andrej Hoivik, ki je povedal 244.423 besed.

A. V