Dokončno: Višji davek na energijo

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Vladna koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica) je včeraj dokončno zavrnila predlog Slovenske demokratske stranke za nižji davek na dodano vredost (DDV) na energente (električno energijo, zemeljski plin, daljinsko ogrevanje in les na kurjavo).

Vlada Roberta Goloba je zvišala DDV iz 9,5 na 22 odstotkov. Zneski na položnicah bodo tako že od 1. junija višji za okoli 12 odstotkov.

Slednje je dobro vedeti tudi v teh dneh vročine, ko klimatske naprave delujejo na polno.

Znižani DDV je veljal do 31. maja, nato je vlada odločila drugače, poslanska skupina SDS pa je v državni zbor nemudoma vložila zahtevo za spremembo zakona na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov. Vlada je to zavrnila, nato je to zavrnil še pristojni parlamentarni odbor, včeraj pa so koalicijski poslanci to kar po vrstnem redu zavračali še na izredni seji državnega zbora.

Med tistimi, ki je proti nižjemu davku, je tudi poslanec Bojan Čebela, predsednik novoustanovljenega seniorskega kluba v stranki Roberta Goloba, domnevno naj bi skrbeli za upokojence.

V SDS pa so spomnili, da Direktiva Sveta EU z dne 5. aprila 2022 za dobavo energentov omogoča celo nižje stopnje, vse do 5 odstotkov.

Kako imajo ta davek urejen v drugih državah?
  • Belgija: 6 % (na vse energente)
  • Grčija: 6 % (na vse energente)
  • Španija: 5 % (na električno energijo)
  • Slovenija: doslej 9,5 %, od 1. 6. dalje 22 %

A. L.