Policija na meji prestreže le manjši del ilegalnih migrantov

Večina migrantov brez težav nadaljuje pot proti notranjosti Slovenije, kjer izvajajo najrazličnejša kriminalna dejanja.

Fotografija s protesta v Črnomlju.

Sindikat policistov Slovenije je v petek pripravil zelo odmevno novinarsko konferenco, na kateri so med drugim predstavili zavajanje slovenske javnosti glede migrantske krize, pa tudi velike težave v policiji. Poudarili so, da vlada Marjana Šarca ni sprejela nobenih ukrepov v smeri zmanjšanja ilegalnih migrantov. Nezakonitih prehodov je vse več, notranji minister in predsednik vlade pa trdita, da je slovenska južna meja dobro varovana. 

Policistov je premalo, ti svoje delo opravljajo dobro, so pa povsem izgoreli. Na razpise za nove nadzornike državne meje je izredno malo prijav. Policija je kadrovsko podhranjena, primanjkuje jim vsaj 30 odstotkov kadrov, hkrati pa na ministrstvu zaposlujejo neustrezne ljudi po strankarski pripadnosti.

Minister Boštjan Poklukar zavaja javnost, nezakonitih prehodov državne meje pa je vse več. Policija na meji prestreže le manjši del ilegalnih migrantov, večina jih tako brez težav nadaljuje pot proti notranjosti Slovenije, kjer izvajajo najrazličnejša kriminalna dejanja. Med temi je bila tudi ugrabitev 79-letnega Mirka Moravca iz Malega Nerajca pri Dragatušu, ki so ga ilegalni migranti zvezanega v prtljažniku njegovega osebnega avtomobila po Sloveniji vozili kar 6 ur.

Policisti podpore na terenu ne čutijo, najmanj, kar mora narediti vlada pa je, da zaustavi negativen kadrovski trend v policiji. Mag. Kristjan Mlekuš, predsednik Sindikata policistov Slovenije, je pri tem dejal: “Policistov ni niti za opravljanje rednih nalog.”

V sindikatu opozarjajo, da so policisti preobremenjeni, sodelovanje v mešanih patruljah z vojaki na meji pa so označili za Sizifovo delo, saj vojaki dela ne morejo opravljati samostojno.

Koliko so vojaki v pomoč?

Mag. Kristjan Mlekus, predsednik policijskega sindikata

Predstavniki sindikata so nato predstavili, kako poteka delo z vojaki, ki ne morejo delati samostojno. Za administrativno delo pri prijetju ilegalnega migranta je namreč odgovoren le policist.

“Ko mešana patrulja policista in pripadnika Slovenske vojske prime skupino 74 ali 60 ilegalnih migrantov, to pomeni, da vse administrativno delo, celoten postopek izvajanja policijskih pooblastil pade izključno na policista. Vojak pa se mora odstraniti iz postopka.” Zato je treba dati vojakom večja pooblastila, kar pa v vladi Marjana Šarca ne nameravajo storiti.

Mlekuš je med drugim opozoril tudi na strankarski klientelizem v policiji ter na to, da zahteve policistov, ki delajo v nemogočih razmerah, niso slišane s strani ministra in vlade.

Poudaril je, da se varnostna situacija slabša, policisti pa kljub izgorelosti svoje naloge opravljajo odlično in požrtvovalno. Ob tem je komentiral tudi navedbe ministra Poklukarja na odboru za notranje zadeve, da ministrstvo izvaja aktivno politiko zaposlovanja za policijo. “To je popolna laž, sprenevedanje in zavajanje,” je dejal.

V sindikatu so napovedali tudi tožbo zaradi izplačil iz projekta varovanja schengenske meje in vključenosti stroškov delodajalca v znesek 15 milijonov evrov, kolikor so jih predvideli s stavkovnim sporazumom. V nasprotju z ministrstvom namreč menijo, da bi za te stroške morali zagotoviti dodatna sredstva. Napovedali so tudi stopnjevanje sindikalnih aktivnosti.

Policisti si želijo ukrepov, s katerimi bi zmanjšali pritok migrantov, in poenostavitve postopkov.

Ostri do Šarca

Predstavniki sindikata so bili ostri tudi do navedb Marjana Šarca. Šarec je namreč v enem od intervjujev izjavil, da po njegovo sedaj v policijo prihajajo ljudje, za katere bi bilo bolje, da bi opravljali kakšen drug poklic. V sindikatu so Šarčevo izjavo označili za škandalozno, nemoralno in nedopustno in ob tem dodali, da se sprašujejo, ali se mora tudi on o pravnem redu v Republiki Sloveniji še podučiti.

Medtem ko vlada za odpravo kadrovske podhranjenosti policije ni naredila ničesar, pa je minister Poklukar v kabinetu zaposlil brezposelnega strankarskega kolega Julijana Rupnika iz Štalcerjev, za katerega sindikalisti pravijo, da hodi v Ljubljano le na kolegije. Čedalje več je tudi opozoril, da gre v primeru zaposlitve Rupnika najmanj za sum korupcije in klientelizma.

Šarec v odzivu spet zavajal

Šarec se je odzval na navedbe policijskega sindikata tako, da je spet ponovil, da je Slovenija varna država, vlada je policistom zagotovila 15 milijonov evrov za plače, na mejo so poslali dodatne vojake, naročili so dodatno ograjo.

Vendar pa smo že razkrili, da so v torek, tri dni po znanem črnomaljskem protestu, naročili le 3800 metrov dodatne ograje, kar je kaplja v morje (samo na območju Občine Črnomelj je meje preko 50 kilometrov), pri plačah so jim takoj odvzeli 3 milijone evrov, na mejo so poslali 35 vojakov, kar je približno en vojak na 20 kilometrov slovenske južne meje, pa še te so poslali na območje Ilirske Bistrice.

Nadalje so v Šarčevem kabinetu izpostavili, da “predsednik vlade izrazito ceni zaposlene v policiji”. Kako zelo jih ceni, pa je na Twitterju zapisal Blaž Mrevlje, znani zdravnik, ki je dlje časa (neuspešno) opozarjal na korupcijo v UKC Ljubljana, nato pa odšel na delo v tujino. Zapisal je:

Policisti navajajo, da so za stanje odgovorni: Marjan Šarec, Damir Črnčec, državni sekretar v Šarčevem kabinetu, in Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve.

 

Z novinarske konference vodstva Sindikata policije Slovenije, dne

Celoten posnetek novinarske konference je dostopen: tukaj

J. M.