Pokojnine: Luka Mesec zavaja, zakon o uskladitvi pokojnin je jasen!

Luka Mesec, podpredsednik vlade, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, (na seji parlamentarnega odbora 20. julij 2022). (vir: zajem zaslona)

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je napovedal uskladitev (povišanje) pokojnin januarja prihodnje leto, in sicer v višini 8,2 odstotka.

Dejstvo pa je, da je uskladitev pokojnin določena z zakonom, v skladu s katerim se pokojnine uskladijo za 60 % rasti povprečne bruto plače v države in 40 % povprečne rasti cen življenjih potrebščin (inflacije).

Kolikšen bo dejanski odstotek uskladitve, bo tako znano 15. februarja 2024, ko bodo znani vsi potrebni podatki za določitev njegove višine. Šele nato Svet ZPIZ in vlada sprejmeta sklepa, pokojnine se uskladijo februarja s poračunom za januar.

Kako se izračuna redna uskladitev pokojnin?

Redna uskladitev pokojnin v začetku leta je določena z zakonom. Ta določa: Pokojnine se uskladijo za 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače, izplačane za obdobje januar–december preteklega leta, v primerjavi s povprečno bruto plačo, izplačano za enako obdobje leto pred tem, in za 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju januar–december preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem. Uskladitev pokojnin je izražena v odstotku in je seštevek obeh ugotovljenih delnih rasti.

Kako pa Luka Mesec ve, kako bo s plačami in inflacijo do konca leta?

Mesec zdaj navaja, da bo leto 2024 izjema, da bodo pokojnine povečali že januarja, kar je glede na to, da morajo pridobiti vse potrebne podatke (o plačah in inflaciji), zavajajoče. Če bo tako, bo to pomenilo tudi kršenje zakona. Kdo pa pravi, da je 8,2 % dvig pokojnin računsko pravilen?

Trenutna inflacija je 7,5 %. Povprečna rast bruto plače je po zadnje objavljenih statističnih podatkih 10 %. Do konca leta (vključno z decembrom) se bodo podatki lahko še precej spremenili, tako pri rasti plač kot rasti cen oz. inflaciji, posebno še, ker se nam obeta večja podražitev električne energije.

Če pa upoštevamo to, kar je zdaj znano, bi bila uskladitev naslednja: 6 % rast povprečne bruto plače + 3 % rast cen življenjskih stroškov. Skupno je to že v tem trenutku najmanj 9 %.

Mesec, ki je sicer tudi podpredsednik vlade, se gre neko čudno matematiko. V škodo upokojencev. Ali pa so morda tudi zaradi tega v teh dneh odstavili direktorja Statističnega urada RS?

M. D.