Po požaru na Krasu pred 19 meseci domačini niso prejeli še niti centa

Robert Golob na Krasu, 22. julija 2022, kamor je pribrzel neposredno iz Šila na otoku Krk. Na Krasu se je preoblekel, in veliko obljubljal, od tega - nič. (vir: arhiv)

Prebivalci Koroške in Savinjske doline, kjer so poplave in plazovi avgusta 2023 uničili domove 384 družinam, do danes navkljub velikim obljubam Roberta Goloba do danes od države niso prejeli nobenih omembe vrednih pomoči.

Na pomoč in poplačilo škode pa še vedno čaka tudi 126 domačinov, družin, na Krasu, v občini Miren-Kostanjevica. Silovit požar je bil julija 2022.

Tamkajšnji župan je pred dnevi za STA povedal, da po 19 mesecih, kljub popisu škode, še niso dobili niti odgovora, kje so ti popisi končali. “Kar se denarnih sredstev tiče, pa kljub ogromni škodi ni še niti centa.”

V silovitem požaru na Krasu julija 2022 je nastalo za okoli 27 milijonov evrov škode. Škodo je prijavilo 126 domačinov, Kras je z dopusta na Krku nejevoljen obiskal tudi Robert Golob, napovedal je povračilo uničene lastnine.  Po 19 mesecih od tega ni nič oz. so v vladi na vprašanje občine Miren-Kostanjevica, kdaj bodo oškodovanci dobili odločbe in nato izplačila škode, zapisali le, da je do sredstev državnega proračuna za odpravo nastale škode v trajnih nasadih upravičenih 19 upravičencev v skupnem znesku 32.705 evrov. Vendar pa tudi tega Kraševci še niso prejeli. Razlog? Administriranje. O povračilu ostale škode prebivalcem molčijo.

Če je na Krasu tako, da po požaru pred 19 meseci niso prejeli še nič, kako bo šele s škodo po lanski ujmi?

Lanske avgustovske ujme in plazovi so popolnoma uničile domove 384 družinam, vlada jim je obljubila pomoč, nadomestno gradnjo. Tudi te je obiskal Golob, nejevoljen se je moral vrniti z dopusta v Grčiji, kjer je že užival z novo spremljevalko. Na Krku, leto pred tem, ga je spremljala druga svetlolasa gospa. Golob je nato 11. avgusta 2023 z župani v Savinjski dolini pred očmi javnosti (tv-kamer) preverjal, kako ljudem zagotoviti nove domove. Dejal je, da ima država dovolj sredstev za intervencijske ukrepe po ujmah in da je treba iskati zemljišča, ki so komunalno opremljena, država pa bo potem na ta zemljišča postavila montažne objekte. “Če bomo trdno delali, dali vse znanje in tudi vsa sredstva na eno mesto ter se dobro organizirali, potem smo lahko kos tudi tem izzivom in težavam,” je govoril Golob. (vir)

Na visoko zveneče besede in velike obljube pa je pozabil takoj, kot je domačinom obrnil hrbet in se vrnil v Ljubljano ali kamorkoli že.

Do danes, več kot sedem mesecev po poplavah, o nadomestnih hišah, objektih, za poplavljene na Koroškem in v Savinjski regiji ni ne duha, ne sluha. No, gradi se ena, in še ta je donatorska.

M. D.