Patria in vloga Branka Masleše v tem politično-sodnem konstruktu

Branko Masleša (vir: arhiv)

Po skoraj dveh letih zavlačevanja se bo v četrtek, 14. novembra 2019, pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani pričel sodni postopek proti sodnikom in tožilcem, vpletenim v politično-sodni konstrukt Patria. Odškodninsko tožbo je vložil Janez Janša, in sicer proti tožilki Branki Zobec Hrastar in sodnikom Barbari Klanjšek, Milanu Štruklju, Vesni Žalik ter Branku Masleši.

Obtožnica, tožba in sojenje je bilo krivično in pristransko, vse skupaj je bilo politično motivirano. To je na koncu dokazalo tudi Ustavno sodišče RS, ki je razveljavilo sodbe na vseh stopnjah.

Enega od dokazov o “zagretosti” in “nepristranskosti” sodnika Branka Masleše nedvomno predstavlja tudi pričanje Radovana Marvina, ki je Maslešo slišal, ko je ta v ljubljanskem lokalu enemu od sodnikov razlagal, da je treba Janeza Janšo uničiti. Masleša je pri tem uporabljal zelo vulgaren besednjak. Posnetek Marvinovega pričanja:

Marvin je na pričanju pred državnozborsko komisijo za peticije, človekove pravice in enake možnosti glede Masleše, ki je odločal v zadevi Patria, povedal:

“Sicer nimam namena komurkoli prisluškovati, medtem ko ti sedijo ali kaj popijejo. Nenadoma pa slišim: Janšo je potrebno sfukati. Popolnoma ga je potrebno sfukati. Enostavno sem obstal in se vprašal, kaj sem pravkar slišal pri vsej tej zadevi? Ženo sem vprašal, a si ti to slišala, kaj se je izgovorilo? Pravi, sem slišala. Pa to ni normalno, pa nisva bila edina v tistem trenutku tam.”

Marvin je še poudaril, da imamo v Sloveniji problem, saj nimamo neodvisnega sodstva in neodvisnih sodnikov. “Meni je strašno žal, da se danes nisem mogel srečati z gospodom Maslešo in ostalimi,” je še dodal. Masleša se namreč te seje, kljub vabilu, ni udeležil.

Pomemben trio v sodni farsi, imenovani Patria: Barbara Zobec Hrastar (takratna tožilka), Branko Masleša (predsednik vrhovnega sodišča) in Barbara Klanjšek (sodnica).

C. R.