Romana Tomc: Napoved Evropske komisije ne vzbuja optimizma

Napoved Evropske komisije ne vzbuja optimizma. Ob napovedi nižje gospodarske rasti je posebej skrb zbujajoče, da je padec bruto domačega proizvoda (BDP) v primerjavi z lanskim letom med vsemi članicami EU največji ravno v Sloveniji.

Komisija zaradi ohlajanja gospodarstva v EU predvideva znižanje izvoza, ne pa tudi domače potrošnje, ki naj bi ostala stabilna. To oceno med drugim utemeljuje tudi z ugodnimi pogoji kreditiranja prebivalstva, kar kaže na to, da Komisija ni upoštevala najnovejših ukrepov Banke Slovenije glede omejitev kreditiranja, ki bodo imeli pomemben vpliv na domačo potrošnjo.

Komisija tudi ne upošteva posledice popolne neaktivnosti na področju reform in nekatere druge ukrepe vlade, ki bodo dodatno obremenili proračun. Oceno Evropske komisije je tako potrebno vzeti s še večjo mero previdnosti. Predvidevamo lahko, da bodo, tako kot se je zgodilo tudi v preteklih letih, na koncu kazalci precej slabši od napovedi.

Obdobja, ko so bile razmere ugodne, slovenska vlada ni izkoristila za stabilizacijo pokojninskega, zdravstvenega in ostalih sistemov, ampak predvsem za dodatno tekočo porabo proračunskega denarja. Neodgovorno obnašanje celotne koalicije, ki trenutno vodi državo, bo imelo v naslednjih letih za standard ljudi v Sloveniji izjemno negativne posledice.

Nerazumljivo je, da se v teh razmerah ljudje še vedno zabavajo ob neprimernih izjavah predsednika vlade Marjana Šarca, namesto, da bi od njega in ministrov zahtevali odgovorno ukrepe, ki bodo omilili posledice prihodnje krize.

(Romana Tomc je evropska poslanka in vodja slovenske poslanske skupine ELS v Evropskem parlamentu, vir)