Osilnica: Rehabilitacijski center za 250 obolelih

Vladajoča koalicija (Svoboda, SD in Levica) je očitno povsem ustavila projekt dokončanja DSO Osilnica. (vir: arhiv)

Univerzitetni rehabilitacijski inštitutu RS (URI) Soča namerava v novem domu za starejše v Osilnici, ki ga gradi država, urediti oddelek za rehabilitacijo oseb s cerebralno paralizo in drugimi motnjami v razvoju.

Namenjen bo odraslim osebam, če bo šlo vse po načrtih, pa bo vzpostavljen do leta 2025.

Oddelek bo deloval v okviru tamkajšnjega rehabilitacijskega centra, v stavbi Doma starejših občanov, ki ga gradi država. Dom starejših je sicer pred leti začela graditi občina, a je projekt zaradi pomanjkanja denarja zastal, zato se ga je lani odločila dokončati država.

V URI Soča, ki ga vodi Zvone Čadež, so za STA povedali, da bo oddelek za rehabilitacijo oseb s cerebralno paralizo in drugimi motnjami v razvoju namenjen predvsem odraslim osebam. Obravnava otrok s cerebralno paralizo in razvojnimi motnjami je namreč v Sloveniji dobro urejena.

V rehabilitacijskem centru v Osilnici bodo lahko letno obravnavali okrog 250 pacientov. Ti bodo deležni celostne rehabilitacije, kar pomeni, da bo primere vodil zdravnik, sodelovali pa bodo še fizioterapevti, delovni terapevti, psihologi, logopedi in drugi.

K. R.