Sankcije: Ohromili Putinovo zmožnost financiranja vojnega stroja

Gori skladišče nafte v Vasilkovu, predmestju Kijeva. (vir: Twitter)

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek napadel Ukrajino, ruska vojska je včeraj skoraj dosegla prestolnico Kijev, ukrajinski branilci so to zadržali.

Ruski agresor je tudi to noč obstreljeval Kijev. Prebivalci glavnega mesta na družbenih omrežjih poročajo, da se skoraj 500 tankov približuje Kijevu.

Okoli polnoči je raketni napad uničil skladišče nafte v Vasilkovu, predmestju Kijeva, skladišče gori.

Po polnoči so poročali, da se ruska vojska približuje jedrski elektrarni v Zaporožju. Jedrska elektrarna v Zaporožju je ena največjih v Evropi. Ruska vojska sicer obstreljuje ukrajinske oborožene sile v Zaporožju.

Nekaj pred 3. uro so sporočili: Med obstreljevanjem Kijeva so ruske granate zadele skladišče radioaktivnih odpadkov kijevske podružnice združenja Radon – Državnega inšpektorata za jedrsko regulacijo Ukrajine.

Slovenski premier Janez Janša je ponoči sporočil: “Kruta resnica aktualnega trenutka: Žrtev in trpljenja ljudi v Ukrajini ne morejo v ničemer zmanjšati lepe želje in prazni pozivi k miru, temveč le hitra dobava orožja, vojaške opreme in humanitarne pomoči Ukrajini. In vsestranski pritisk na Putinov režim.”

Udeleženci včerajšnje seje sveta za nacionalno varnost, ki jo je premier Janša sklical zaradi dogajanja v Ukrajini, so izpostavili, da je Slovenija enotna in združena z zavezniki v EU in Natu v obsodbi agresije na Ukrajino ter v naporih, da se Ukrajini zagotovi vsa potrebna pomoč.

Velika Britanija in evropske države (Češka, Poljska, Litva, Latvija, Estonija, Bolgarija, Romunija, Slovenija) so zaprle zračni prostor za ruska letala.

Vse več evropskih držav Ukrajini pomaga z orožjem.

Ohromili Putinovo zmožnost financiranja vojnega stroja

Zahodne zaveznice (Francija, Nemčija, Italija, Velika Britanija, ZDA in Kanada), vključno z Evropsko komisijo, so ponoči dosegle dogovor o nizu novih finančnih sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije nad Ukrajino. Sporočila:

  1. Evropska unija odločno podpira Ukrajino in njeno ljudstvo.
  2. Sankcije proti Rusiji:
  • izključitev določenih ruskih bank iz plačilnega sistema SWIFT (banke bodo s tem odrezane od mednarodnega finančnega sistema),
  • omejevalni ukrepi za rusko centralno banko (ne bo več mogla podpirati rublja, država pa bo postala globalna ekonomska in finančna izobčenka),
  • omejitev prodaje t. i. zlatih potnih listov (bogati Rusi, povezani z rusko vlado, so na takšen način postali državljani drugih držav in tako pridobili dostop do njihovih finančnih sistemov, te bodo zdaj omejili),
  • vzpostavitev transatlantske delovne skupine za učinkovito izvedbo finančnih sankcij,
  • krepitev boja proti dezinformacijam in drugim oblikam hibridnega vojskovanja.

Ostali dogodki

Rusi so se Ukrajine lotili z raketami, droni, topništvom, oklepniki in zračnimi silami ter ciljali tudi stanovanjska območja. Ukrajinci so proti ruskim vojakom borijo v številnih mestih po državi. Rusi so včeraj raketirali stanovanjska naselja, raketo usmerili v vrtec, kjer je umrlo več otrok.

Predsednik Ukrajine Zelenski: Ukrajina je preprečila ruski načrt za strmoglavljene oblasti, ugled predsednika se s stopnjevanjem vojne krepi, ugled Putina strmoglavlja.

Iz Ukrajine zbežalo več kot 150 tisoč ljudi, večinoma na Poljsko (večinoma ženske in otroci).

Rusi blokirajo Twitter in Facebook.

Ruske izgube včeraj: 3 lovska letala Sukhoi Su-30SM, 11 helikopterjev, 2 podzvočna letala Sukhoi Su-2, 2 Strateška zračna prevoznika Ilyushin Il-76MD, oklepni konvoj in echelon z gorivom (Vir: Ukrajinske zračne obrambne sile)

Ruskim tankom zmanjkuje goriva, notranjost tankov kaže na zelo veliko iztrošenost in žalost.

Tajno poročilo, ki ga je objavil evroposlanec in nekdanji finski minister za obrambo Riho Terras, kaže, da je Putin močno precenil sposobnost ruske vojske in naj bi pričakoval, da bo invazije konec v največ 4 dneh.

Ramzan Kadirov, vodja ruske regije Čečenija in zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je včeraj povedal, da so bili čečenski borci napoteni v Ukrajino.

Rusija še naprej zavaja. Včeraj so zatrjevali, da Ukrajina zavrača pogajanja z Rusijo, v Ukrajini so to zavrnili. Na ruskih tv-programih napada na Ukrajino sploh ne omenjajo, kažejo fotografije s čistim plavim nebom, kot bi ne bilo nič.

Na ulicah po vsem svetu znova podpora Ukrajini in obsodbe Rusije. Množični protesti so tudi v Rusiji, kjer Rusi nasprotujejo ruski invaziji na Ukrajino.

Ukrajinske znane osebnosti so stopile v obrambne vrste, med njimi sta tudi nekdanja mis Ukrajine in soproga predsednika Zelenskega.

Evropska nogometna zveza (Uefa) je vse bližje prekinitvi pokroviteljske pogodbe z ruskim plinskim gigantom Gazpromom. Zveza je v petek prestavila finale letošnje lige prvakov iz Sankt Peterburga, napovedala je tudi morebitne nove ukrepe in pomoč nogometašem v Ukrajini.

Dokaz, da je tarča ruskih napadov tudi civilno prebivalstvo (raketa zadela eno od stolpnic):

Raketni napad je uničil skladišče nafte v Vasilkovu, predmestju Kijeva

Nemirno nebo nad Ukrajino

Raketirani vrtec

Kamera na glavnem trgu v Kijevu:

 

M. D.