Ruse vrnil v čas Sovjetske zveze

Ruski diktator, 69-letni Vladimir Putin (vir: arhiv)

Rubelj ni več konvertibilna valuta, ker jih v banki ne morejo več zamenjati v tuje valute, kar pomeni, da je Putin Ruse vrnil v čas Sovjetske zveze. V Rusiji so včeraj ustavili prodajo tujih valut do 9. septembra, razlog so gospodarske in finančne sankcije zahodnih držav proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino.

Rusija bo najverjetneje bankrotirala 15. aprila, državo čaka venezuelski scenarij, pa menijo pri ameriški banki Morgan Stanley.

Moskovska borza je zaprta že dva tedna, 25. februarja so ustavili trgovanje na najpomembnejšem ruskem trgu kapitala. Na rekordno nizke vrednosti v primerjavi z drugimi tujimi valutami je padel tudi rubelj.

Verjetnost, da bo Rusija sposobna poplačati dolg do tujine, je minimalen, analizo ameriške banke Morgan Stanley povzema Bloomberg. “Bankrot je najverjetnejši scenarij. Vendar bo ta veliko hujši kot v večini primerov, najverjetneje bo zelo podoben venezuelskemu ali libanonskemu,” menijo analitiki banke. 15. aprila bo namreč potekel 30-dnevni rok za poplačilo ruskih obveznic v ameriških dolarjih, ki se trenutno prodajajo za 29 centov za vrednost v višini enega ameriškega dolarja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je včeraj nagovoril britanske poslance. Ti so ga pozdravili s stoječimi ovacijami, nato pa v popolni tišini prisluhnili njegovim pretresljivim besedam. Zelenski je v govoru, ki ga mediji že označujejo kot zgodovinskega, z besedami medvojnega premierja Winstona Churchilla zatrdil, da se bodo borili do konca.

Tuji prostovoljci bodo lahko dobili ukrajinsko državljanstvo, če želijo. Dvajset tisoč tujih prostovoljcev se je pridružilo ukrajinskim silam v boju proti Rusiji od 6. marca

Putin ne miruje, še vedno umirajo otroci in mladi. Med včerajšnjim letalskim napadom v mestu Sumy je bil ubit 16-letni Artyom Pryimenko, ukrajinski prvak v sambu. Umrla je celotna družina, vključno z dvema mlajšima bratoma.

Tuji mediji poročajo, da je 69-letni Putin svojo ljubico in njune štiri otroke spravil na varno. Tudi sam naj bi imel švicarski potni list. 38-letna Alina Kabajeva, dolgoletna Putinova ljubica, naj bi se skrivala v močno varovani gorski koči v Švici z njunimi otroki.

Napadana Ukrajina, 9. marec 2022: 

Vir: liveuamap.com

C. R.