Opravljanje tehničnih pregledov spet mogoče, odprte nekatere trgovine

Fotografija je simbolična.

Z današnjim dnem se odpirajo nekatere od trgovin, ki so bile od 16. marca zaradi ukrepov omejitve širjenja novega koronavirusa zaprte. Med drugim bo mogoče spet kupiti tehnični material ali peljati avto k vulkanizerju in na tehnični pregled.

Vlada je z današnjim dnem sprostila prepoved opravljanja tehničnih pregledov in ostalih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil.

Vendar pa se s podaljšanjem prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil ne mudi, vse to lahko uredimo do 19. junija 2020, saj vsa prometna dovoljenja veljajo do tega datuma.

Danes bodo lahko vrata ponovno odprle trgovine z gradbeno-inštalaterskim materialom, tehničnim blagom in pohištvom. V teh prodajalnah bodo v času od 8. ure do 9.30 lahko nakupovale izključno ranljive skupine, kot so invalidi, starejši od 65 let in nosečnice. Starejši od 65 let bodo podobno, kot velja pri trgovinah z živili, lahko nakup opravili samo v tem času.

Danes se odpirajo tudi saloni z avtomobili in trgovine s kolesi.

Prav tako bodo vnovič začeli delovati vulkanizerji, avtoličarji, avtokleparji in druge servisne delavnice.

Ponovno se odpirajo tudi kemične čistilnice in servisi, dovoljene so storitve na prostem in mogoč osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih.

Pod posebnimi pogoji so dovoljeni tudi posebni linijski prevozi potnikov, ki so trenutno namenjeni prevozu delavcev od doma do delovnega mesta in domov.

Še vedno pa v trgovinah veljajo zaščitni ukrepi – nošenje zaščitne maske in razkuževanje rok.

Nabor možnosti za nakupovanje se bo vnovič razširil čez dva tedna, 4. maja. Takrat bodo vrata odprle še prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, kar sicer ne velja za tiste v trgovskih centrih. Ponovno bo mogoč tudi obisk frizerskih in kozmetičnih salonov ter salonov za nego živali.

Nekateri ukrepi se bodo potem postopoma sproščali do 17. maja in dalje, vse ob pogoju, da bo v tem času prišlo do zajezitve širjenja okužb z novim koronavirusom.

C. R.