Odstopila ministrica za pravosodje Lidija Kozlovič

Lidija Kozlovič, ministrica za pravosodje v odstopu

Lilijana Kozlovič (SMC) je podala odstopno izjavo z mesta ministrice za pravosodje, kot razlog je navedla zaplet glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev.

Predsednik stranke SMC in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek pa je na družbenih omrežjih zapisal:

“Obžalujem odločitev kolegice Lilijane Kozlovič. Stranka SMC bo v najkrajšem času predlagala njenega naslednika ali naslednico.”

V nadaljevanju je objavil še obrazložitev. Zapisal je:

“Pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev gre za preveč pomembno zadevo, zato ne sme biti niti sence dvoma o korektnosti postopka njihove izbire ali o morebitni kontaminiranosti kandidatov. Za mnoge strokovnjake je postopkovno sporen tudi kompromisni predlog, ki ga je podal komisar Didier Reynders, saj bi s tem Vlada RS presegla svoja zakonska pooblastila.

Zato smo sprejeli ODLOČITEV, da se postopek izbire ponovi, nov poziv pa pomeni premik z mrtve točke, na kateri se nahajamo.

Ugotavljanje, ali sta bili predlagani imeni izbrani v skladu z zakonom, je sicer potekalo pod izjemnim medijskim pritiskom. Že mesece pred rokom, ki je bil določen za pošiljanje predloga Evropskemu javnemu tožilstvu, so se k izvajanju tega pritiska pridružili tudi nekateri posamezniki z evropske ravni. In to navkljub dejstvu, da Slovenija ni edina država, ki svojega predloga še ni podala, a se drugih pri tem ni omenjalo.

To je nesprejemljivo vmešavanje v naše notranje zadeve, ki ga nikakor ne bomo dopustili. Pri tem je pomembno izpostaviti, da je sodelovanje držav članic v tem sistemu prostovoljno in da pet članic sploh ni pristopilo k sistemu in v njem ne bodo sodelovale.

Vlada ima vso pristojnost, da postopek izbire evropskih delegiranih tožilcev izpelje tako, da se izognemo vsakemu dvomu v njegovo korektnost in da se ponovljen postopek izpelje transparentno.”

Kozlovičeva je sicer veljala za eno najšibkejših ministric v tej vladi.

M. D.