Na krškem sodišču sodijo nekdanjemu sodnemu izvršitelju Mutiću

Na Okrožnem sodišču v Krškem poteka sojenje nekdanjemu kočevskemu izvršitelju, zadolženemu tudi za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje, Savi Mutiću, poroča portal Moje Posavje.

Mutiću tožilstvo očita zlorabo položaja v izvršbi leta 2011, s katero naj bi bili izigrani upniki, trem dolenjskim podjetnikom, s katerimi naj bi sodeloval, pa oškodovanje upnikov oz. pomoč pri tem.

Vse skupaj po poročanju STA sega v leto 2009, ko je novomeški gradbenik Branko Koračin zapadel v dolgove. Da ne bi izgubil premoženja, naj bi se z direktorjem trebanjskega podjetja Koš Mitjem Štepcem dogovoril za oškodovanje upnikov. Pri tem naj bi Mutića nagovoril za izvršbo, na kateri je Koračinovo premoženje mimo vseh ostalih upnikov prešlo v last Koša, ne da bi imel ta na premoženju prej zastavno pravico.

Tožilstvo Mutiću očita zlorabo položaja, saj naj bi vedel, da so osnovna sredstva Koračinovega podjetja že zarubljena v korist drugih upnikov, prav tako naj bi dražbo opravil brez sklica, v zapisniku pa lažno navedel, da je od podjetja Koš dobil kupnino v višini 277.000 evrov, ki naj bi mu jo kot upniku nato vrnil nazaj. Pri tem naj tudi ne bi odvedel vseh predpisanih dajatev.

Mutić vsebinskega odgovora na očitke tožilstva po navedbah STA sicer ni podal. Dejal je le, da obtožnica ne temelji na dokazih, da ni kriv in da ni storil kaznivega dejanja, v preostalem delu zagovora pa se je osredotočil na očitke sodišču in ministrstvu za pravosodje. To ga je namreč leta 2012 zaradi obsodbe na sodišču razrešilo kot sodnega izvršitelja.

Več o postopku, ki poteka na Okrožnem sodišču v Krškem, lahko preberete tukaj: Moje Posavje.

K. R.