Obrežje: Ob 8.30 protest proti azilnemu domu

Danes v Posavju pripravljajo pohod proti azilnemu domu, poimenovali so ga Za mirno prihodnost – Obrežje je naše, Obrežja ne damo!

Pohod se bo začel ob 8.30 uri, na parkirišču Lesnina na Obrežju.

Poročali smo že, da je vlada samovoljno odločila, da bo vzpostavila dve izpostavi azilnega doma, eden bo na Obrežju, drugi v Središču ob Dravi. Krajani so v obeh primerih nad samovoljo vladne koalicije (Svoboda, SD in Levica) ogorčeni. Sporočajo jim, da na območju njihovih krajev azilnih centrov ne bo ali pa bodo ti samo preko njihovih trupel.

Iz vlade pa so sporočili, da od sklepa o vzpostavitvi azilnih domov ne odstopajo!

Na Obrežju vlada načrtuje postavitev azilnega doma na ploščadi ob mednarodnem mejnem prehodu, v objektih, kjer so bili doslej hlevi. Ker ti niso primerni za bivanje, bi po navedbah direktorice urada za oskrbo in integracijo migrantov, na ploščad namestili bivalne kontejnerje in šotore. Po neuradnih podatkih naj bi bilo na Obrežju nastanjenih do 900 azilantov, ki se tudi lahko prosto gibljejo po občini.

V praksi bi to izgledalo tako, da bi nezakonite migrante najprej popisali v sicer zaprtem registracijskem centru, ki ga prav tako vzpostavljajo na tem območju. Ker vsi izrazijo namero za azil, jih bi nato premestili v sosednje šotore in kontejnerje, v izpostavo azilnega centra.

Organizatorji shoda prosijo za čim večjo udeležbo, vsaka oseba šteje. Vlada je namreč sporočila, da ostaja pri svojem sklepu, da ga ne namerava spreminjati.

Podpišete lahko tudi spletno peticijo, doslej je zbranih več kot 11 tisoč podpisov, peticija Zale Tomašič, kandidatke za evropsko poslanko, je dostopna na povezavi: PETICIJA 

A. L.