Kilometrske kolone proti mejnim prehodom

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da se promet v smeri Republike Hrvaške in našega največjega mejnega prehoda za mednarodni promet Obrežje že od ranega jutra oziroma noči povečuje.

Kolona vozil dolga sedem kilometrov

Ob pol tretji uri zjutraj so policisti na mejnem prehodu Obrežje v skladu s schengenskim zakonikom začeli izvajati ciljno usmerjeno mejno kontrolo, ob 8.30 uri pa so sprejeli še druge ukrepe, ki jih dovoljuje schengenski zakonik, tako da se je trenutna čakalna doba za osebni promet iz petih zmanjšala na štiri ure. Potniki na avtobusih čakajo na izstop iz države do štiri ure. Kolona vozil na avtocesti se je skrajšala iz desetih na približno sedem kilometrov, so sporočili s PU Novo mesto, podatki so za petek, ob 11. uri.

Na ostalih mejnih prehodih s Hrvaško na območju PU Novo mesto promet poteka
tekoče ali pa je potrebno čakati do pol ure.

Na terenu tudi dodatni policisti

Na terenu so vsi razpoložljivi policisti, sodelovanje s sosednjimi varnostnimi organi in drugimi službami (DARS, PIC, vzdrževalci cest …) poteka korektno in nemoteno. Na mejni prehod Obrežje so v skladu s predhodnimi načrti napotili dodatne policiste iz drugih enot, ki pomagajo pri izvajanju mejne kontrole, tako da so lahko izkoriščene prav vse tehnične zmožnosti, ki jih dopušča mejni prehod.
Glede na izkušnje preteklih let in v skladu s prometnim koledarjem ter glede na trenutne razmere povečanega prometa v sosednjih državah tekom dneva pričakujejo nadaljnje povečanje prometa v smeri proti Hrvaški.

Mejni prehod (v obe smeri) letos prestopilo že 38.000 vozil

Tudi sicer je na letni ravni vsako leto za nekaj odstotkov več prometa kot leta poprej. V vikendu pred veliko nočjo je tako mejni prehod Obrežje prestopilo (vstop in izstop skupaj) v letu 2016 nekaj manj kot 34.000 vozil, letos pa skoraj 38.000. Minuli vikend je Obrežje prevozilo več kot 4.600 tovornih vozil, leto poprej pa 2.300 (enkrat manj).

V sredo pred veliko nočjo je bilo na izstopu iz države za 22 odstotkov več osebnih vozil, 28 odstotkov več avtobusov in po ocenah okoli 38 odstotkov več potnikov, ki so potovali proti Hrvaški. Četrtek (včeraj) je bil v primerjavi z lanskim letom prometno sicer bolj umirjen (na Obrežju je bilo nekaj manj osebnih vozil in avtobusov, a za 44 % več tovornih vozil).

Policisti voznike pozivajo, naj za vožnjo ne uporabljajo odstavnega pasu in da v zastoju pustijo dovolj prostora za prehod interventnih vozil.

Obenem opozarjajo, da lahko čez druge mejne prehode na našem območju (predvsem velja to za Slovensko vas in Rigonce), razen Obrežja (cestni prehod) in Dobove (železniški prehod), potujejo le potniki EU!

C. R.