Novo mesto: Replika ljubljanskih kulskih biciklistov

Ljubljanski petkovi biciklisti so se po 14. uri tako namestili na Glavnem trgu v Novem mestu (foto: MD)

Popoldne je v Novem mestu potekala dirka za Veliko nagrade Adrie Mobil, organizator je bil kolesarski klub Adria Mobil, ki ga vodi Mojca Novak, vse skupaj pod okriljem podjetja Adria Mobil iz Novega mesta. Tega vodi Sonja Gole, blizu SD.

Zaradi dirke so bile v Novem mestu postavljene popolne zapore Glavnega trga, Kandijskega mostu ter priključkov Sokolske ulice in Pugljeve ulice (od 14. do 17.30 ure), popolna zapora je bila cel dan na relaciji Glavni trg – Rozmanova ulica (vir)

Vendar pa je to veljalo le za prebivalce. Nekaj minut po 14. uri se je prek Kandijskega mostu in nato čez Glavni trg pripeljal manjši tovornjak, popisan “Tvoj glas šteje, 24. aprila na volitve”.

Namestili so se v ozki ulici med DZS in Delavsko hranilnico proti frančiškanski cerkvi. Že pred tem sta jih pričakovala Jaša Jenull in Tea Jarc, znana ljubljanska levičarska aktivista, soorganizatorja ljubljanskega bicikliranja in podpornika KUL.

Ko so parkirali manjši kamion, so iz njega iznesli mizo in nekaj ostalega pribora. S transparenti so okrasili prostor, podobno kot v Ljubljani. Skupno se jih je zbralo med 10 in 15. Med njimi je bil opazen tudi Franci Kek. Nato je Jenull prek (slabega) ozvočenja razlagal, zakaj so tam, pozival obiskovalce trga, naj se fotografirajo pred njihovimi transparenti in naj to delijo prek družbenih omrežij. Naj vzamejo propagandno gradivo in ga delijo po nabiralnikih in podobno. Mikrofon je predal 67-letnemu igralcu Andreju Rozmanu – Rozi, ki je iz listov prebiral “Niso vsi isti …” Pozival na volitve, rešit se je treba fašizma, mladi množično odhajajo (derejo) v tujino, brezposelnost je grozno visoka. Nič od tega seveda ni res. “Te volitve bodo prelomne,” je govoril Roza.

Obiskovalcev, ki so prišli na trg zaradi kolesarjev, njihovo izvajanje ni kaj dosti zanimalo. Na nasprotni strani trga je bilo slišati celo posmehovanje in vzklike, da ni res, kar govorijo. Samevali in sami sebi nekaj dopovedovali so približno dve uri, nato smo jih prenehali spremljati.

V tem času so nastale tudi fotografije, ki jih objavljamo.

Dodajmo pa – kar je bistveno, da navedene osebe pod krinko imena Inštitut 8. marec (tudi tu gre zgolj za zveneče poimenovanje) potujejo po Sloveniji, nagovarjajo državljane k glasovanju za točno določene (leve) stranke in v času predvolilnega kampanje kršijo zakonodajo.

Pri vsem tem pa gre zgolj za repliko petkovih bicikliranj v Ljubljani pod soorganizatorstvom strank KUL (SD, LMŠ, Levica, SAB), ki se jim je pridružil tudi Robert Golob.

Novo mesto, ob 13.30: Jaša Jenull, Tea Jarc v družbi nam neznane osebe, v pričakovanju ostalih sodelavcev.

Fotografije posnete v Novem mestu, Glavni trg, 27. marca 2022, v času od 13.30 do 15.30.

Fotografije so slabše kakovosti, ker so bile posnete z nasprotne strani ceste na trgu, pokažejo pa bistvo. Trg je bil zaradi kolesarske dirke namreč zagrajen. Dodajmo, da na nasprotni strani nismo bili edini, ki smo spremljali dogajanje in jih fotografirali. Mikrofonom ali kamer ostalih medijev pa v tem času ni bilo. Novo mesto namreč ni Ljubljana.

M. D.