Novo mesto: Odprli nov dnevni center za starejše

Dnevni center in prostore za začasne namestitve, odprtje 10. januar 2023, Dom starejših občanov Novo mesto (vir: MO NM)

V Domu starejših občanov Novo mesto so ob praznovanju 43. rojstnega dne v uporabo predali pomembno investicijo – dnevni center in prostore za začasne namestitve. Pridobitev je pomembna tudi regijsko, saj gre za sodoben pristop pri skrbi in nudenju pomoči starejšim.

Dnevni center in prostore za začasne namestitve so simbolno poimenovali Ajda, v njem je prostora za 30 uporabnikov in začasne namestitve.

V prvem in drugem nadstropju prizidka Ajda je skupno 14 sob za 20 stanovalcev, ki potrebujejo začasno namestitev. V te prostore bodo stanovalci sprejeti največ za obdobje treh mesecev. Namenjeni bodo tisti, ki potrebujejo okrevanje po odhodu iz bolnišnice, ali pa bodo v dom prišli za čas, ko svojci začasno ne morejo skrbeti zanje.

Navedene oblike socialnega varstva dom že izvaja, v novih prostorih in ob sodobni opremi pa bo vse to potekalo bistveno širše in lažje. Med najsodobnejšo opremo so tudi tri terapevtska kolesa, ki jih je DSO prispevala Krka, tovarna zdravil.

Investicijsko naravnano leto

Leto 2022, ki je bilo 43. leto obstoja doma, je bilo sicer zelo investicijsko naravnano. V začetku leta 2022 sta se fizioterapija in delovna terapija preselili v najsodobneje urejene prostore prenovljene podstrešja. Razširili so kuhinjski vhod, pričeli z izgradnjo novega prizidka na vzhodni strani in svojemu namenu danes predali dokončno predali dokončano investicijo.

Ideja o novem prizidku je bila navzoča že leta 2015. Najprej so razmišljali o prizidku z nadstandardnimi bivalnimi enotami. Nato je prejšnja, Janševa, vlada objavil javni razpis za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo, namenjeno izvajanju dnevnih oblik varstva in začasnih namestitev za starejše. V DSO Novo mesto so nekdanjo idejno zasnovo preusmerili na novo vsebino, za kar prav tako obstajajo potrebe. Na javnem razpisu so bili uspešni in v novembru 2020 s takratnim vodstvom ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti podpisali pogodbo o sofinanciranju projekta.

Skupna vrednost investicije je 4,1 milijona evrov. Od tega so prejeli 1,43 milijona evropskih sredstev, za 1,8 milijona evrov so se zadolžili pri poslovni banki, ostalo pa so bila lastna sredstva.

Dnevni center je prostor, namenjen prebivanju starejših oseb med 7. in 16. uro, ko bodo imeli varovanci zagotovljene oziroma na voljo iste dejavnosti kot drugi oskrbovanci doma, ki so tu stalno nastanjeni. Če bo potrebno, jim bo na voljo tudi zdravstvena oskrba.

V dnevnem centru sta dve jedilnici oziroma kuhinji z dnevnim prostorom, tako da lahko hkrati delujeta dve skupini oziroma skupno 30 oskrbovancev, poleg tega pa sta oskrbovancem na voljo tudi dve večji sobi z ležišči, namenjeni počitku.

Zbrane je na odprtju nagovoril tudi župan mag. Gregor Macedoni, ki je izpostavil, da živimo v družbi, v kateri bo vse več starejših, zato je pomembno, da se vsakega posameznika vključi na primeren, empatičen in sodelovalen način. Kot je dodal, Novo mesto na področju institucionalnega varstva z dnevnim centrom pridobiva prepotrebne nove prostore, ki omogočajo kvalitetnejši pristop k dolgotrajni oskrbi za starejše, z namenom, da starostniki čim dlje ostanejo doma oziroma v krogu svojih družin. Vsem uporabnikom dnevnega centra je zaželel dobro počutje v novih prostorih in veliko medgeneracijskega sožitja.

Dom starejših občanov Novo mesto vodi direktorica Milena Dular (v prvi vrsti na sredini, ob njej Valerija Lekić Poljšak, predsednica Skupnosti socialnih zavodov Slovenija in direktorica DSO Črnomelj).

Dom starejših občanov Novo mesto leži ob potoku v prijetni dolinici v Šmihelu, na obrobju Novega mesta. Zgrajen je bil konec leta 1979. Januarja 1980 so se vanj vselili prvi stanovalci. V poznejših letih je bil še nekajkrat dograjen in obnovljen.

Danes nudi toplino doma preko 300 stanovalcem, za katere skrbi skoraj 200 zaposlenih.

Foto, vir: MO NM

A. L.