Problemi v zdravstvu se ne rešijo na ulici

(vir: arhiv)

“Krize v zdravstvu ni mogoče rešiti z umetnim ustvarjanjem konflikta med zdravniki in pacienti. Pacient, zdravnik in medicinska sestra so neločljiva celota zdravstva.” Tako je na Twitterju zapisal Janez Janša in objavil tudi priporočila vladi za takojšnje reševanje katastrofalnih razmer v zdravstvu.

Poslanska skupina SDS je danes v državni zbor vložila zahteve za sklic izredne seje na temo zdravstva in pripravila tudi več priporočil.

Predloge je na novinarski konferenci predstavila vodja poslanske skupine Jelka Godec, predlogi stranke SDS so:

– Za razliko od koalicije, ki misli, da se lahko problemi v zdravstvu rešijo na ulici, v SDS menimo, da se zadeve rešujejo v parlamentu. Predlagajo, da državni zbor pozove vlado, da nemudoma predlaga spremembe Zakona o javnem naročanju in ponovno uvede sistem referenčnih cen.

– S ponovno uvedbo referenčnih cen medicinskega materiala bi cene približali cenam na evropskem trgu. Razliko, ki danes odhaja v različne žepe, pa bi sistemsko usmerili v odpravo plačnih nesorazmerij oziroma v odpravo čakalnih dob.

– Priporočilo vladi je, da v 30 dneh v sodelovanju s stanovskimi in sindikalnimi organizacijami pripravi in predlaga nov plačni sistem v zdravstvu. Vladi predlagajo, da istočasno pripravi odpravo plačnih nesorazmerij v vseh ostalih delih javnega sektorja.

– V zakonu naj se opredeli tudi sistem za vračanje slovenskih zdravstvenih delavcev. Tako zdravnikov, kot tudi medicinskih sester in ostalih, ki so zaradi neurejenih razmer v zdravstvu v preteklih letih in neustreznega vrednotenja njihovega dela odšli v tujino.

– S tem zakonom naj se začasno aktivira vse razpoložljive rezerve v vseh delih zdravstvenega sistema ter dodatna sredstva za čimprejšnjo zagotovitev zdravstvenega varstva vsem, ki plačujejo obvezno zdravstveno zavarovanje.

– Tretje priporočilo je, da državni zbor pozove vlado, da v sodelovanju z vsemi parlamentarnimi strankami, strokovnimi, stanovskimi in drugimi interesnimi organizacijami v zdravstvu ter združenjem pacientov, v roku 30 dni, pripravi zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu.

Priporočila:

Jelka Godec, vodja Poslanske skupine SDS, na današnji novinarski konferenci. (vir: Twitter)

M. D.