Kočevje: Priprave za selitev Melamina

Vir: melamin.si

Po najhujši delovni nesreči v državi, maja lani v kočevskem Melaminu, v občini pripravljajo vse potrebno za selitev proizvodnje te kemijske družbe, ki se je znašla takorekoč sredi mesta.

Kot najprimernejše za selitev proizvodnje so jeseni lani določili 20 hektarjev veliko zemljišče na severu Kočevja, ob cesti Kočevje – Žužemberk, na območju Male gore.

V občini zdaj pripravljajo vse potrebno, da bi lahko jeseni 2023 začeli s komunalnim opremljanjem zemljišča za selitev. Kočevski župan Vladimir Prebilič je na včerajšnji novinarski konferenci, po navedbah STA, povedal, da preliminarne študije kažejo, da gre na območju Male gore za najbolj optimalno lokacijo z najmanj interesnimi in okoljskimi konflikti

Trenutno nastajajo vse študije, ki so potrebne za spremembo občinskega prostorskega načrta na omenjenem območju, od hidrološke, geološke, kmetijske do drugih. Na občini pričakujejo, da bodo vsa soglasja dobili do aprila, takoj zatem pa bodo začeli postopek sprejemanja sprememb občinskega prostorskega načrta. Te nameravajo sprejeti do poletja, že jeseni pa bi začeli komunalno opremljanje zemljišča, ki bi ga nato ponudili Melaminu.

Še pred tem bo treba nekatera zemljišča odkupiti od državne družbe Slovenski državni gozdovi ali jih z njo zamenjati, pri čemer Prebilič upa, da “bodo vsi razumeli, da gre za posebno okoliščino” in se ne bodo šli vojnega dobičkarstva.

Direktor podjetja Srečko Štefanič je že pred časom povedal, da bi lahko podjetje gradnjo na novi lokaciji začelo takoj, ko bodo urejena vsa dovoljenja in papirji. Za preselitev najnevarnejšega dela proizvodnje bi po njegovih besedah potrebovali od dve do tri leta, za preselitev vse preostale proizvodnje pa vsaj 10 let. Pri tem naj bi naložba presegla 250 milijonov evrov.

K. R.