Ni dovolj da ukrepe poznamo, vanje moramo verjeti

Vodja Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana prof. dr. Matjaž Jereb (Avtor: Urad vlade za komuniciranje)

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala vodja Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Matjaž Jereb in vladni govorec Jelko Kacin.

Včeraj je bilo opravljenih 1875 testiranj, pozitivnih je bilo 425 testov oziroma 22,7 odstotka. V soboto je bilo opravljenih 3644 testiranj, novih pozitivnih oseb je bilo 1106. Delež je znašal 30,4 odstotka.

Skupaj je bilo čez vikend opravljenih 5519 testiranj, potrjenih pa 1531 pozitivnih testov, skupni delež je tako znašal 27,4 odstotka.

Epidemiološka slika se v nekaterih regijah izboljšuje, na primer v Gorenjski in Osrednjeslovenski, razmere pa ostajajo zelo resne v vzhodnih regijah, slabšajo se tudi v Obalno-kraški in Primorsko-notranjski regiji. Na ravni države je 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev trenutno 963 primerov.

V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 98 stanovalcev in 63 zaposlenih, novih pozitivnih pa je 38 stanovalcev, vseh aktivnih primerov je 2.733. Novih pozitivnih med osebjem je 20, vseh aktivnih primerov pa je 1.172 med zaposlenimi.

Včeraj je bolnišnično oskrbo potrebovalo 1298, intenzivno nego pa 205 pacientov oziroma 10 več kot v soboto. Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih 36 pacientov, skupaj čez vikend 95, več odpustov bo danes. Je pa včeraj umrlo 51 oseb, v bolnišnicah 38, v domovih 13.

Stanje v bolnišnicah že vsaj teden dni ostaja blizu 1300 hospitaliziranih, hkrati pa število na novo okuženih pada prepočasi, zato tudi pritisk na bolnišnice ne popušča. Pritisk na zdravstveno osebje je velik, negotovost glede razvoja epidemije povečuje psihični pritisk.

Zgornja meja intenzivnih postelj je 250, več od tega 13 slovenskih bolnišnic ne more ponuditi. To je zgornja meja zdravstvenega sistema, kot rečeno že več kot teden dni hodimo po robu. Dr. Matjaž Jereb se boji, da vrha zasedenosti v bolnišnicah še nismo dosegli.

Do danes so v UKC Ljubljana zdravili 235 kritičnih bolnikov, v vseh slovenskih bolnišnicah je bilo takih 814, od teh je 165 bolnikov umrlo, kar je 20 odstotna smrtnost teh, ki so bili sprejeti na intenzivne oddelke.

Med umrlimi ne delajo razlike na tiste, ki so umrli zaradi covida in na tiste, ki so umrli s covidom. Za vse ki umrejo, je razlog smrti covid, konkretno njegov vpliv na odpoved delovanja pljuč.

Dr. Jereb je proti rahljanju ukrepov, v večino ukrepov verjame, morebiti je kakšen manj pomemben in bi ga odpravili, kot npr. ukrep prehajanja občinskih meja. Je pa virusa v populaciji preveč, zato krivulja ne gre oziroma gre zelo počasi navzdol.

Jelko Kacin je ob zaključku napovedal, da pred sredo ne bo nobenih informacij o možnostih spreminjanja ukrepov, saj se bo tega dne sestala vlada v covid okviru, skupaj s člani strokovne skupine. Obravnavali bodo tudi dilemo glede odpiranja smučišč, glede česar je različnih mnenj veliko tudi na evropski ravni.

Posnetek novinarske konference: 

M. D.