Nevarna različica omricon že v naši soseščini

Koronavirus omicron (vir: BNO News)

Zadnje objavljeni podatki kažejo, da je potrjenih že 113 primerov omricona, različice novega koronavirusa, v trenutni preiskavi je še 1073 vzorcev. Novo različico so odkrili v Južni Afriki in se zelo hitro širi.

Še včeraj smo poročali o enem potrjenem primeru v Belgiji, po zadnjih podatkih so okužbe potrjena tudi v Italiji, na Češkem in v Veliki Britaniji, v preverjajo še okužbe na Nizozemskem, Nemčiji, Danski in Avstriji.

Novo različico novega koronavirusa so odkrili v Južni Afriki, kjer je cepljenih vsega 22 odstotkov prebivalcev, ukrepov sploh niso upoštevali.

V Južni Afriki pa se nahaja Ema Kurent, astrologinja, znana kot zagovornica svojevrstnega načina (samo)zdravljenja covida-19. Nato je 17. novembra sporočila, da je prebolela covid, o zapletih je poročala tudi v naslednjih dneh. Dodajmo, da ni cepljena in je tudi nasprotnica ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v Sloveniji.

Nazadnje se je na svojem FB, ki je javen, (že bolna) oglasila pred osmimi dnevi, 22. novembra 2021.

V enem od svojih sporočil je zapisala: “Lahko vam povem še to, da ‘tu spodaj’ ni nobenih omejitev glede javnega življenja, razen na množičnih prireditvah, drugače pa maskica v lokalih in to je to. Cepljenih 22 %, kovid skoraj na nuli. Tako da… (Solza za domovino).”

Kako je Kurentova ugotovila, da je “kovid skoraj na nuli”, ni razkrila. Bila pa je že bolna, opisovala je tudi težave pri verodostojnosti izidov testiranja.

Svetovna zdravstvena organizacijo je južnoafriško različico poimenovala omricon in jo označila kot skrb zbujajočo, bolj nalezljivo od drugih. Predstavlja tudi večje tveganje za ponovno okužbo kot pri drugih različicah, kot smo jih poznali doslej.

Države članice EU so se zaradi odkritja nove različice novega koronavirusa v petek odločile za začasno ustavitev letov iz držav z območja Južne Afrike. Podobne ukrepe evropskim so sprejeli tudi v ZDA.

Okužbe z novo južnoafriško različico:

Širjenje okužb lahko spremljamo na povezavi: bnonews.com

A. L.