Napad podmladka koroških svobodnjakov na slovenski jezik in kulturo

FPÖ ponovno odpira svojo proti-slovensko linijo, s katero je bil Haider nekoč uspešen na Avstrijskem Koroškem. FPÖ ostaja desna radikalna stranka, ki glasove volivcev in volivk lovi s sovraštvom in prezirom do človeštva. (vir: Twitter)

V Poslanski skupini SDS so izrazili ogorčenje nad torkovo objavo koroške veje mladinske organizacije avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ), v kateri so člani podmladka pred deželnozborskimi volitvami na Koroškem pozivali k ustavitvi “slovenizacije”. 

Gre za vejo podmladka t. i. Haiderjevih svobodnjakov v Avstriji, ki se s tem vračajo na stara protislovenska pota. “Putinovi prijatelji povrh vsega.”

Tako je že včeraj na Twitterju zapisal Janez Janša, predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS) in vprašal, kaj bodo ukrenili slovenski “svobodnjaki”?

V Poslanski skupini SDS so še zapisali, da takšne napade na slovenski jezik in slovensko kulturo odločno obsojajo. Pozivanje k nestrpnosti, netenje sovraštva in hujskaštvo je v Evropi 21. stoletja nedopustno in nesprejemljivo. “Preseneča nas, da se slovenska vlada ni odzvala na tako grob napad na slovenski jezik in kulturo. Tudi zunanja ministrica Tanja Fajon se v svojem pogovoru za Siol niti z besedo ne dotakne škandaloznih izjav podmladka FPÖ. V stilu »napad je najboljša obramba« napada SDS, da se zavzema »za zatohlo, nazadnjaško Slovenijo«, sama pa še naprej vztraja pri svoji proruski politiki zavzemanja za mirovno politiko, ki je v posmeh žrtvam in trpljenju ukrajinskega naroda. O Slovencih v zamejstvu in njihovi borbi za ohranitev slovenske kulture in jezika pa nič, očitno ni pomembno oziroma ni na agendi te vlade.

V SDS so zato pozvali Vlado RS, Ministrstvo za zunanje zadeve RS in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, da v skladu s svojimi pristojnostmi in odgovornostjo storijo vse za zaščito Slovencev in njihovih pravic kot avtohtone manjšine na avstrijskem Koroškem.

Že po tem obvestilu SDS so se nato oglasili z ministrstva za zunanje zadeve in sporočili, da “ta objava predstavlja zavržno dejanje zoper slovensko narodno skupnost na avstrijskem Koroškem”. Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon (Gibanje Svoboda) pa je šele danes izrazil zaskrbljenost nad torkovo spletno objavo koroške veje mladinske organizacije avstrijskih svobodnjakov (FPÖ).

A. L.