Namesto neodvisne in plularne RTVS smo dobili “ideološki beton”

Goran Forbici.

Včerajšnja seja sveta RTV Slovenija za mnoge ni bila presenečenje. Zgodilo se je ravno to, kar so opozarjali mnogi opazovalci. V svetu RTV več kot očitno sedijo predstavniki domnevne civilne družbe, ki so tesno povezani s politično levico, njihovo odločanje je bolj ali manj enoumno, ob tem pa napovedujejo še revanšizem, ki se ga ne bi sramovali niti najtrši totalitarni samodržci.

 

15 od 17 novih članov sveta (eden je manjkal) je za novega predsednika sveta izvolilo Gorana Forbicija, direktorja krovne mreže slovenskih nevladnih organizacij CNVOS. Ker so bili nevladniki eni od glavnih promotorjev zdajšnjih vladnih strank pred volitvami (spomnimo se samo Inštituta 8. marec), bi lahko njegovo imenovanje razumeli tudi kot nekakšno nagrado vlade Roberta Goloba za pomoč nevladnikom pri prevzemu oblasti. Forbici je sicer znan nasprotnik Janeza Janše. Med drugim je postal znan pred volitvami leta 2018, ko je več kot 30.000 nabiralnikov nevladnih organizacij poslal pismo, v katerem jih opozarja, kakšne posledice bi zanje lahko nastale v primeru zmage Janeza Janše.

Glasovanje je pokazalo, da svet RTV Slovenija po novem trdno obvladujejo predstavniki nevladnih organizacij, tesno povezani z vladajočo politiko. Njihova prevlada je tako močna, da je že včeraj odločanje na svetu še najbolj spominjalo na enoumje iz nekdanjega enopartijskega delegatskega sistema. Vsi člani sveta so delovali kot eno, med seboj so se tikali, glasu proti nismo slišali. Tako smo namesto neodvisnega, svetovnonazorsko uravnoteženega sveta na RTV dobili nekakšen ideološki beton.

Seja pa je pokazala tudi silno željo po revanšizmu, ki jo očitno gojijo nekateri člani sveta. Tako je bilo na seji med drugim že slišati pozive k obračunu z nekaterimi novinarji, ukinjanju nekaterih oddaj in celo brisanju oddaj iz arhiva. Ali kot je zapisal psihoanalitik Roman Vodeb: “Če želite razumeti povojne poboje – kot fenomen človeškega sadizma in revanšizma – spremljajte dogajanje na RTV, vključno s sejami programskega sveta.”

Aleksander Vodeb