Rusi porušili velik jez blizu Hersona, ogroženih že 16.000 ljudi! (video)

Jez Nova Kakovka, visok nekaj deset in dolg nekaj sto metrov, v okupiranem delu ukrajinske regije Herson na jugu Ukrajine je porušen, kar je povzročilo poplavo, poročajo tuji mediji. Kot vse kaže, so ga minirali Rusi, da bi očitno otežili začetek ukrajinske ofenzive.

 

Ukrajina je že začela z evakuacijo na levem bregu reke Dneper, kjer je tudi mesto Herson, ki so ga osvobodile ukrajinske sile.

Po navedbah britanskega BBC je poplavljenih že najmanj osem različnih naselij na območju, oblasti pa se pripravljajo na nadaljnje poplave po vsej regiji. Poplave ogrožajo najmanj 16.000 ljudi.

Jez na reki Dneper za seboj zadržuje velik rezervoar vode. Visok je 30 metrov in širok več sto metrov. Zgrajen je bila leta 1956 v sklopu hidroelektrarne Nova Kakovka.

Posnetek zrušenega jezu.

Velik rezervoar vsebuje približno enako količino vode kot Veliko slano jezero v Utahu. Porušitev jezu bi lahko povzročila vodni zid, ki bi poplavil naselja pod njim, vključno z delom Hersona, ki so ga ukrajinske sile osvobodile konec leta 2022.

Voda iz rezervoarja oskrbuje polotok Krim na jugu – ki ga je Rusija priključila leta 2014 -, pa tudi jedrsko elektrarno v Zaporožju – največjo v Evropi – na severu.

Pomaga tudi pri obratovanju hidroelektrarne Nova Kakovka. Uničenje jezu bi še poslabšalo trenutne energetske težave Ukrajine. Uničiol bi tudi kanalski sistem, ki namaka večji del južne Ukrajine, vključno s Krimom.

A. V.