Upokojenci opozarjajo: “Ne vedite se kot bogovi”

Dogajanja na RTV Slovenija, 31. maj 2023 (vir: upokojenci)

Upokojenci določene novinarje in sindikaliste iz javne Radio-televizije Slovenija (RTV), kot tudi politike iz novinarskih vrst ter ostale resno opozarjajo: “Ne vedite se kot bogovi!”

V uredništvo smo prejeli pismo upokojencev in upokojenk, vsebina se nanaša na dogajanja pred RTV na dan 31. maja 2023, ko so nekateri posamezniki udeležence protestnega shoda lažno okrivili napada. Zaradi aktualnosti razmer pismo objavljamo v celoti.

Nekateri novinarji (ne vsi), ki so nedavno nazaj še grdo in na umazan način s stavko zlorabljali svoj uradni položaj in uradne pravice pred RTV z izključnim namenom, da so/ste izrinili iz delovnih mest svoje sodelavce in to s pomočjo sindikata (Šikaniranje na
delovnem mestu: 197. člen KZKZ-1-NPB4), ki naj bi bil ustanovljen zato, da skrbi za to, da do šikaniranja ne prihaja in druge pravice delavcev v javnem zavodu – se sedaj te isti greste vsemogočne bogove, namesto, da bi se opravičili, izpodrivate in kratite zakonite in ustavne pravice sedaj tudi Civilni družbi upokojencev do mirnih in prijavljenih protestov. Kdo mislite, da ste?

Iz posnetkov je razvidno, da ste zahrbtno in na skrivaj snemali upokojence brez privolitve in pri tem izkrivili namen protestov ter pri tem obtoževali protestnike ter medijsko zlorabili posnetke v škodo ljudi, ki so s protesti uveljavljali z ustavo zagotovljene pravice do protesta ter pri tem ne le ignorirali in zapostavili njihove pravice – ampak jih celo iz strani javnega medija dobesedno popljuvali ljudi, ki vam vsak mesec vplačujemo neposredno v RTV blagajno?!?

Sedaj pa, ko se je ugotovilo, da je bilo vse zrežirano in se zato zahteva opravičilo, zopet branite iz pozicije moči z lažnim in zrežiranim »napadom na novinarje«, kar je nedvoumno podlo in pokvarjeno podtikanje.

Vidite, to je tisto netenje sovraštva, ki ga preko javne RTV in preko drugih tiskanih medijev potencirate nekateri (ne vsi) novinarji.

Ob vsem tem opozarjamo, da ima vsaka palica dva konca (Zloraba uradnega položaja
ali uradnih pravic: 257. člen KZ-1-NPB4 – 1. in 2. alinea). Očitno ste nekateri še vedno prepričani, da vas nič ne more ustaviti, zato vehementno nadaljujete z zlorabo svojega uradnega položaja in uradnih pravic iz pozicije moči (Razpihovanje sovraštva: 257. člen KZ-1-NPB4), tudi nad civilnim prebivalstvom, konkretno upokojencem, ki so istočasno tudi vaši gledalci in poslušalci, nenazadnje tudi volivci in civilna družba.

Za tiste, ki ne veste, kaj je sovražni govor in kdaj se sploh smatra za sovražni govor: JanStanjko (policija.si)

Nekateri novinarji ste pripravljeni iti s svojo pokvarjenostjo in nesramnostjo tako zelo daleč, da si drznete širiti laži tudi po drugih medijih in trditi ter javno obtoževati upokojence na prijavljenih protestih, da je do napada prišlo, čeprav kakršnegakoli incidenta
ali napada tam prisotna policija niti drugi udeleženci, ki so bili v neposredni bližini, niso zaznali (Kriva ovadba: 288. člen KZ-1-NPB4, 1. alinea).

V konkretnem primeru gre pri nekaterih novinarjih javne RTV hiše tudi za diskriminacijo določenih skupin protestnikov, namerno cenzuro in prepoved objektivnega poročanja. Drugi novinarji spet iz javne RTV nezadržno in brez omejitev svobodno širijo in razpihujejo sovraštvo, diskriminirajo in zapostavljajo določene skupine ljudi, to je vernikov in upokojencev, kar za javni RV pomeni tudi neenakopravnost, kršitev ustave RS (1. člen v povezavi s 3. odst. 131. Člena KZ-1-NPB4).

Mediji še tudi po tem nadaljujejo z lažnimi objavami o incidentu, čeprav se iz preverjenih podatkov dokaže, da obtožbe niso resnične. In še tudi po tem, ko že organizator upravičeno zahteva opravičilo določenih novinarjev javne RTV, se v Žurnalu dne 2. junij 2023 (dva dni po protestih), ob 13.08, znajde naslov avtorja N. Š.:

“Ruparjevi protestniki naj bi se spravili na novinarko, zdaj od nje pričakujejo opravičilo”

Upokojenci smo naravnost šokirani ob takšnem zapisu v javnem mediju, zato zahtevamo opravičilo tudi od novinarja/ke Žurnala, kajti ta članek je v celoti lažen in žaljiv, kot tudi diskriminatoren do določene skupine protestnikov, ki z edinim pravnim sredstvom, ki ga
imajo na razpolago, zahtevajo svoje zakonite in ustavne pravice, to je: DOSTOJNE POKOJNINE.

Nekateri novinarji javne RTV želite s tem javnim blatenjem in lažmi razvrednotiti moč množice in to s pomočjo zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic, celo tako, da ste neposredno obtožili napad s strani organizatorja protesta Pavla Ruparja, kar bi kot
novinarji morali vedeti, da je lažno obtoževanje kaznivo, še posebej, ker se ga poslužujete osebe javnega medija zoper civilno družbo, zavedajoč se, da to počnete brez nadaljnega iz pozicije svoje medijske moči.

Če do sedaj niste, ste dne 31. 5. 2023 – do 2. 6. 2023 dokazali javnosti in vsemu svetu, kako zelo ste novinarji po eni strani koristni, po drugi pa lahko zelo nevarni, kadar takole z lažnimi prikazovanji ali prikrivanjem dogodkov izkrivljeno poročate ali pa sploh ne poročate.

Protesti so vendar bili prijavljeni, kar pomeni, da je scenarij protestov vnaprej znan, poleg
tega pa so protesti, kot taki, ki so prijavljeni in nenasilni, ustavna kategorija vsakogar, ne glede na raso, spol ali versko in politično pripadnost – zato se jih ne sme v nasprotju s tem zlorabljati z “močjo bogov” ter s potenciranjem laži in sovražnega govora izničiti ter omadeževati v javnosti, tokrat celo zoper upokojence in organizatorje.

Upokojenci nismo od včeraj, da ne bi ugotovili, da vas je bilo 31. 5. 2023 prvič pošteno strah, kar kaže na to, da očitno tisti, ki ste izpodrinili svoje kolege in sedaj prevzemate javno RTV, nimate poštenih namenov.

To se vidi tudi skozi vaša ravnanja med protesti, ko ste se skrivali vsak za svojim oknom in namesto, da bi s protestniki, ki so istočasno tudi plačniki javne RTV, poslušalci, gledalci in tudi civilna družba ter volivci, nemudoma stopili v stik in jih pomirili s tem, da se bo tudi v nadaljevanju izvajala pluralnost tega javnega RTV medija – zlagano obtožili upokojence in
organizatorja, incidenta.

Sram vas bodi, niste vredni prav nobenega spoštovanja!

Namreč, upokojenci nismo prišli pred RTV groziti – temveč množično opozoriti, da zahtevamo še naprej isto pluralnost medijev, kot je bila do sedaj in da si naj ne drznejo ljudem prati možganov z enoumjem, sicer bomo bojkotirali plačilo naročnine in zahtevali referendum glede plačevanja naročnin ….

Ker do incidenta v resnici ni prišlo in je taka izjava nekaterih novinarjev javne RTV gola in podla laž, upokojenci ne le, da pričakujemo, ampak zahtevamo od določenih novinarjev javne RTV, opravičilo!!

                                                                                 Upokojenci in ostali protestniki 

Nekaj aktualnih utrinkov iz protesta upokojencev dne 31. 5. 2023 in tudi zelo nestrpnih novinarjev: