(Najbolj brano v 2019) Primerjava, da te kap: Jankovićem odpisali 45 milijonov evrov dolgov, upokojencem 10 evrov višje pokojnine

(vir: pixabay.com)

V preteklih dneh je vlada zvišala nadomestilo za brezposelnost in sprejela nekatere spremembe na pokojninskem področju. Te so minimalne in daleč od reforme.

Preverili smo, kaj bo drugače.

Vlada je zvišala minimalni znesek denarnega nadomestila za brezposelnost. Iz 350 na 530,19 evra. Skrajšali bodo tudi tudi trajanje nadomesti za brezposelnost, in sicer za tiste, ki so starejši od 53 let in imajo več kot 25 let delovne dobe, nameravajo prejemanje nadomestila (čakanje na zavodu) skrajšati z zdajšnjih 25 na 19 mesecev.

Potrdili so tudi nekatere spremembe na pokojninskem področju, kjer pa gre le za manjše popravke in ne za temeljitejšo reformo, kakršno potrebuje Slovenija.

Spremembe bodo naslednje:

1. Zvišanje odmernega odstotka za pokojnino: Za ženske in moške enak odstotek za odmero pokojnine, in sicer 63,5 odstotka. Vendar naj bi to za ženske veljalo že z letom 2020, za moške pa šele leta 2025.

2. Namesto pravice do znižanja starostnega pogoja za skrb za otroka, bo eden od staršev lahko uveljavljal dodatni odmerni odstotek v višini 1,36 odstotka, vendar največ za tri otroke (to pomeni, da bi lahko uveljavljal za največ do 4,08 odstotka višjo odmerno osnovo za pokojnino).

3. Zaposlenim se ne bo treba upokojiti, ko bodo izpolnili pogoje za to, če tega ne bodo želeli. Če bodo z delom nadaljevali, se bo njihova odmerna osnova za pokojnino povečala za 3 odstotke na leto.

4. Kdor bo izpolnil pogoje za starostno upokojitev in bo ostal zaposlen, bo prva tri leta ob plači prejemal še 40 odstotkov odmerjene starostne pokojnine (zdaj je to 20 odstotkov). Po preteku treh let pa bo prejemal 20 odstotkov pokojnine.

5. Upokojenci bodo ob prejemanju polne pokojnine lahko tudi delali (občasno ali občasno), vendar največ trikrat na leto do 90 ur. Podobno je urejeno tudi zdaj, letno upokojenci lahko dodatno zaslužijo okoli 7000 evrov bruto. Ta znesek bo ostal tudi v prihodnje. Novost bo to, da prekoračitev letnega zaslužka do zdaj ni bila sankcionirana, po novem bodo za prekoračitev dela in zneska izrekali globe.

To so bistvene spremembe pokojninske zakonodaje, ki nam jih pripravlja vlada Marjana Šarca.

Decembrsko minimalno povišanje pokojnin

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je v preteklih dneh potrdil sklep vlade, da se bodo pokojnine s 1. decembrom izredno uskladijo za 1,5 odstotka. Zagotovljena pokojnina za polno delovno dobo bo od 1. decembra znašala 538,53 evra, najnižja pokojnina pa 226,55 evra.

Najnižja pokojninska osnova za pokojnine, uveljavljene v letu 2019, bo 871,34 evra, najvišja pokojninska osnova pa 3.485,36 evra.

Kako nizka bo dodatna uskladitev, priča podatek o znesku. Mesečno bodo za višje pokojnine namenili le 6,6 milijona evrov (10 evrov višje povprečne pokojnine) ali letno 80 milijonov evrov.

Za primerjavo: Družini Janković so samo v zadnjih letih odpisali za 45 milijonov evrov dolgov. Zaradi korupcije v zdravstvu letno v žepe posameznikov odteče vsaj 400 milijonov evrov.

V prihodnjem letu se bodo pokojnine izredno povišale za 1 odstotek, vendar le, če bo gospodarska rast najmanj 2,5-odstotna.

J. M.

(Pripis: Prispevek je bil prvotno objavljen 6. 10. 2019)