Na upravnih enotah se za ureditev dokumentov čaka po več ur

Čakalna vrsta na Upravni enoti Novo mesto.

Potem ko je sindikat zaposlenih na upravnih enotah zaradi ignorance vlade, da uredi plače, zaostril stavko, pred upravnimi enotami dnevno nastajajo vrste. Na ureditev osebnih in drugih dokumentov se lahko tako čaka tudi več ur, pri čemer ni nujno, da boste prišli na vrsto tudi, če ste naročeni.

 

Slednje se je v včeraj zgodilo tudi naši bralki Mihaeli. Kot pravi, se je po telefonu naročila za zamenjavo osebne izkaznice. Ta ji poteče 16. junija, dan pozneje pa se odpravlja na dopust v BiH, zato nujno potrebuje novo. Uslužbenka na upravni enoti na Linhartovi ulici v Ljubljani jo je naročila za ob 13. uri. A ko je včeraj nekaj minut pred omenjeno uro prišla na upravno enoto, za kar si je vzela pol dneva dopusta, so ji povedali, da vnaprejšnje rezervacije terminov ne upoštevajo in da je pred njo še toliko in toliko ljudi. Torej, naj se postavi v vrsto, kjer že čakalo kakšnih 15 ljudi.

Jezna, čemu sploh obstaja možnost rezervacije, če je potem ne upoštevajo, se je postavila v vrsto. Čakala je in čakala, a do 15. ure, dokler je delala upravna enota, ni prišla na vrsto. Tako se je morala ob 15. uri naveličana čakanja in besna, ker je morala za ureditev dokumenta posebej vzeti dopust, odpravila domov.

Nič bolje se po njenih besedah ni godilo drugim. Gospa, ki je bila v vrsti nekoliko pred njo, ji je povedala, da čaka že od 12. ure in tudi ta gospa včeraj ni prišla na vrsto. “Nekateri so povedali, da jim uslužbenci dokumente uredijo v nekaj minutah, težava pa je, ker te do takrat pustijo kar nekaj časa čakati. In tako nastajajo vrste,” je povedala.

Kako bo ravnala naprej, ne ve. Tako tudi ne ve, ali bo 17. junija sploh lahko odpotovala v BiH, čeprav ima že narejeno rezervacijo in plačano nastanitev. “Jezna sem, ker se vlada in sindikat ne moreta dogovoriti, nastradamo pa mi, ki pri tem nismo nič krivi. Obljubljali so nam hitrejše delovanje državne administracije, zdaj pa je še slabše,” jezna zaključi pogovor.

Podobno stanje kot v Ljubljani je sicer tudi na novomeški upravni enoti, kot smo že poročali.

A. V.