Na pediatrični kliniki tudi otroci s covidom-19

(UKC Ljubljana, vir: Mladi zdravnikii, arhiv)

V Sloveniji se na današnji dan v bolnišnicah zdravi 72 odstotkov necepljenih bolnikov na navadnih oddelkih in 84 odstotkov necepljenih bolnikov na intenzivnih oddelkih. Med cepljenimi prevladujejo bolniki s hudo imunsko pomanjkljivostjo, pri katerih pri cepljenju na splošno pričakujejo slab odziv in zaščito.

K cepljenju pozivajo tudi nosečnice, saj “imajo te lahko proti koncu nosečnosti težji potek bolezni covida-19. V UKC Ljubljana je ena, s koronavirusom okužena nosečnica, po porodu umrla”.

Najmlajši covidni bolnik na navadnih oddelkih UKC Ljubljana je star 41 let, na intenzivnih oddelkih pa 27 let. Nobeden od njiju ni bil cepljen proti covidu-19.

Na današnjih novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala vodja Oddelka Intenzivne terapije na Infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana prof. dr. Matjaž Jereb in strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana doc. dr. Marko Pokorn.

Dr. Matjaž Jereb je ocenil, da razmere v državi glede okuženih s covid-19 niso dobre, saj število bolnikov raste. Koncem tega meseca lahko v bolnišnicah pričakujemo 350 do 400 bolnikov, ki bodo potrebovali oskrbo na navadnih posteljah in 130 do 140 bolnikov, ki bodo potrebovali intenzivno zdravljenje.

Kapacitete so žal omejene. Vse posameznike, ki niso cepljeni, pa bi s cepljenjem lahko pomembno vplivali na epidemijo, zmanjšali pritisk na bolnišnice, je pozval k cepljenju ter naj odmislijo vse nestrokovne pomisleke glede cepljenja.

Najmlajši na oddelku za intenzivno zdravljenje star 27 let

Na navadnih oddelkih je danes V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana hospitaliziranih 89 bolnikov s povprečno starostjo 67 let, na intenzivnih oddelkih 37 bolnikov s povprečno starostjo 60 let. Najmlajši bolnik na navadnem oddelku je star 41 let, najmlajši na oddelku za intenzivno zdravljenje je star 27 let. Po njegovih besedah pred covidom nihče ni varen.

Nobeno cepivo sicer ni 100-odstotno učinkovito, pa vendarle po izkušnjah in po rezultatih raziskav s cepljenjem pomembno vplivamo na verjetnost ali bo posameznik potreboval bolnišnično obravnavo ali ne.

Za pozivi proti cepljenju in proti maskam ne stoji dobronamernost

Kot je še dejal, se boji, da za pozivi proti cepljenju in proti maskam ne stoji dobronamernost, ampak so za njimi drugi interesi, predvsem pa ne temeljijo na strokovnih argumentih. Zato je poudaril, da se nikakor ne more strinjati s tem, da epidemiji pustimo prosto pot, saj nas v tem primeru čaka katastrofa, zrušenje zdravstvenega sistema. Na vseh nas je, da naredimo tisto, kar lahko kot posamezniki, da uporabimo vsa orodja, s katerimi bomo epidemijo obvladovali. Najučinkovitejše orodje pa je po njegovih besedah prav cepljenje.

V bolnišnicah otroci vseh starosti, okuženi s covidom

Marko Pokorn je dejal, da trenutno med otroško populacijo prevladujejo virusi, ki povzročajo okužbe dihal. Otroški oddelki so polni otrok s tovrstnimi okužbami. So pa v bolnišnici tudi otroci vseh starosti, ki so okuženi s covidom. Gre za otroke vseh starosti. Za otroke stare 12 let in več je cepljenje priporočeno.

Na pediatrični kliniki odprt covidni oddelek

Na pediatrični kliniki imajo odprt tudi covidni oddelek. Med s koronavirusom okuženimi hospitaliziranimi so pogosto novorojenčki ali otroci v prvih mesecih življenja, pri katerih lahko pri okužbi pride še do vročinskega obolenja. To pri novorojencu lahko pogosto povzroči resna okužba, zato te otroke praviloma sprejmejo v bolnišnico.

Praviloma pa na pediatrični kliniki zdravijo otroke z osnovnimi boleznimi, ki so okuženi s koronavirusom in so potrebovali pomoč predvsem zaradi poteka covida-19.

“Imeli smo tudi otroke z rakom, ki so imeli covid-19. Nekateri so to dobro prenesli, pri drugih so težave trajale zelo dolgo,” je dejal.

Cepljeni mladostniki 10-krat manj pogosto potrebujejo bolnišnično oskrbo kot necepljeni

Cepljenje je priporočljivo, posebno v luči naraščanja števila primera okužb med mladostniško populacijo, je še pojasnil dr. Pokorn. Podatki kažejo, da cepljeni mladostniki 10-krat manj pogosto potrebujejo bolnišnično oskrbo kot necepljeni. Smiselno bi bilo, tako priporoča dr. Pokorn, da se proti koronavirusu cepijo otroci, ki imajo kronične bolezni.

M. D.