Črnomelj: Kmalu začetek dograditve kolesarske povezave do Kanižarice

Podpis pogodbe za dograditev kolesarske povezave.

Andrej Kavšek, župan občine Črnomelj in Stjepan Jarnević, direktor podjetja TGH, sta včeraj podpisala pogodbo o dograditvi Regionalne kolesarske povezave Črnomelj – Kanižarica v vrednosti 879.607 evrov.

Dela gradnje se bodo začela še v tem mesecu, zaključila pa, zaradi nove turistične sezone in povečanega prometa v smeri proti mejnemu prehodu Vinica, najkasneje do 30. junija 2022. 

Z naložbo se bo enostranska dvosmerna kolesarska steza ob obvoznici Črnomelj (z odsekoma 2 in 3) podaljšala za 615 m do križišča v Kanižarici, kjer bodo urejeni prehodi za kolesarje in speljana dvostranska kolesarska steza še 80 m iz križišča v smeri proti Blatniku in za avtobusno postajališče v smeri proti Vinici. Sočasno bo dograjena razsvetljava dvosmerne kolesarske steze in dodatni pločnik ob športnem igrišču v Kanižarici.

“Želimo zagotoviti boljše pogoje za kolesarjenje, še posebej med večjimi zaposlitvenimi središči, kot sta poslovni coni Akrapovič – Polycom – Livar in TRIS Kanižarica ter večjima stanovanjskima območjema Črnomelj – Čardak in Kanižarica. Kolesarska povezava bo služila tudi rekreativnim kolesarjem in otrokom, ki bodo po njeni dograditvi še bolj varno kolesarili med naseljema Črnomelj in Kanižarica, kjer je promet najgostejši,” je ob podpisu povedal župan Andrej Kavšek.

Pogodbo za nadzor nad izvajanjem del je župan podpisal s samostojnim podjetnikom Živkom Frankom (3DD Starika Živko Franko s.p.), vrednost pogodbe pa je 19.398 evrov.

Vrednost celotnega projekta je ocenjena na 940.435 evrov (skupaj z odkupi zemljišč in izdelavo projektne dokumentacije), od tega naj bi občina na podlagi odločitve o podpori Službe vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko od Kohezijskega sklada Evropske unije pridobila 400.000 evrov (42 %), iz državnega proračuna RS pa dodatnih 100.000 evrov (11 %).

V občinskem proračunu je za projekt v letih 2021 in 2022 zagotovljena razlika, 440.435 evrov (47 %). Sofinancerska pogodba med Ministrstvom za infrastrukturo in občino bo podpisana v kratkem, so sporočili iz občine.

A. L.