Na ljubljanski tržnici zaživela trgovina s hrano in izdelki s slovenskega podeželja

Trgovina pod Plečnikovimi arkadami v Ljubljani (vir: Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto)

Na ljubljanski tržnici pod Plečnikovimi arkadami je v sodelovanju Zadružne zveze Slovenije in Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto zaživela Trgovina pri Zmaju. V kateri so kupcem na voljo hrana in izdelki s slovenskega podeželja.

Gre za prvo sodelovanje več zadrug pod eno znamko v Ljubljani. S tem so zadruge dobile priložnost, da se na ljubljanski tržnici predstavijo kupcem in obiskovalcem.

V Trgovini pri Zmaju pa ne bo potekalo le trgovanje, temveč imajo zadruge tudi možnost promocije in predstavitve novih slovenskih izdelkov. V ponudbi trgovine so zbrani izdelki 15 zadrug, vključno z zadružnimi vinskimi kletmi ter dveh zadružnih podjetij.

Ponudba obsega jajca, mlečne izdelke (jogurti, sir, maslo), velik nabor mesnin, olja, sveže sadje in zelenjavo, pa tudi izdelke iz sadja (marmelade, sokovi …), semena in izdelke iz oljnic, velik nabor zadružnih vin, žganja in likerjev ter tudi osnovne surovine, kot so žita in moka. Zadruge se predstavljajo tudi z lesenimi izdelki. Kruh bo v ponudbi od ponedeljka dalje.

Poleg obogatene ponudbe izdelkov bodo v prihodnosti zaživeli tudi izobraževalni dogodki. Posebnosti regij in ponudbe zadrug so namreč brezmejne; posebnosti tradicij, obrtniških navad, pa tudi lokalni običaji in seveda recepture, kulinarične skrivnosti bodo prebivalcem in obiskovalcem prestolnice razkrite oziroma predstavljene v trgovini.

Dekanja Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto Lea-Marija Colarič-Jakše je ob četrtkovem odprtju trgovine poudarila, da tudi s tem svojim študentom prenašajo predvsem bistvene vrednote podeželja, kjer je v ospredju “pridelava kakovostne in zdrave slovenske hrane s poudarkom na kratki poti od vil do vilic, od njive do mize”.

Pomembno je tudi pridobivanje praktičnih izkušenj, zaradi česar so odprli učilno okusov na ljubljanski tržnici. Njihovi študentje bodo tu opravljali praktično usposabljanje. “Vizija učilne okusov zadružne zveze in visoke šole za upravljanje podeželja je, da v Ljubljani ponudimo pristne domače okuse in da se tu dnevno ali tedensko predstavijo posamezne zadruge,” je dejala Colarič-Jakše.

Ponudba v trgovini je domača, kakovostna in sezonska ter se bo stalno nadgrajevala. Trgovina bo v polnosti zaživela jeseni.

Tako je bilo ob odprtju trgovine v četrtek, 24. maja 2024:

M. D.