Na cvetno nedeljo k mašam z butarami

V Katoliški cerkvi danes obeležujejo cvetno nedeljo, s katero začenjajo neposredno pripravo na veliko noč, ki bo čez teden dni. Na ta dan se verniki v cerkve običajno odpravijo z butarami, kjer jih duhovniki blagoslovijo. S tem se spominjajo zapisov iz Svetega pisma, ko je Jezusa ob prihoda v Jeruzalem množica pozdravljala s palmovimi vejami.

Katoličani po stari krščanski navadi, ki sega v 7. stoletje, na cvetno nedeljo k blagoslovu v cerkev prinesejo oljčne veje in drugo zelenje, ki ga pogosto povežejo v butare. Pri mašah prebirajo svetopisemske odlomke o Jezusovi zadnji večerji, trpljenju in smrti, ki se jih spominjajo med velikonočnimi prazniki. Tem bo tudi letos sledil velikonočni ponedeljek, ki je dela prost dan.

Papež Frančišek bo danes dopoldne na Trgu sv. Petra v Vatikanu blagoslovil palmove in oljčne vejice, daroval bo tudi mašo.

Novomeški škof Andrej Glavan bo imel mašo dopoldne v novomeški stolnici.

V Evangeličanski cerkvi danes končujejo post, s katerim so se pripravljali na veliko noč. Pravoslavni verniki, ki uporabljajo drugačen koledar, bodo cvetno nedeljo obeležili naslednji teden, veliko noč pa čez dva tedna.

M. A.