70 let Folklorne skupine Tine Rožanc tudi z Dolenjci in Belokranjci

(foto: KUD Tine Rožanc)

Folklorna skupina Železničarskega kulturno umetniškega društva Tine Rožanc letos praznuje 70-letnico nadvse uspešnega delovanja na področju folklorne dejavnosti. Ob tej priložnosti pripravlja slavnostno predstavo z naslovom »Sem.«, ki bo 27. aprila, ob 19.30, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Folklorna skupina Tine Rožanc, ki deluje pod okriljem Železničarskega kulturno umetniškega društva (ŽKUD) Tine Rožanc, že 70 let predstavlja slovensko ljudsko izročilo po Sloveniji, Evropi in drugod po svetu. Začetki skupine segajo v leto 1911, ko se je začelo samostojno kulturno delovanje slovenskih železničarjev v Trstu, kasneje, leta 1949, pa so ustanovili še folklorno skupino. Ta je iz skromnega števila plesalcev zrasla v eno najpomembnejših slovenskih folklornih skupin.

Skupino sestavljajo predvsem mladi in študentje iz cele Slovenije. Velik del skupine sestavljajo mladi iz različnih krajev Dolenjske in Bele krajine, mnogi pa so člani znanih dolenjskih in belokranjskih folklornih skupin: Folklornega društva Kres, Folklorne skupine Dragatuš, Folklorne skupine Ivan Navratil in drugih.

Bogato ljudsko izročilo Dolenjske in Bele krajine se kaže tudi na plesnem in glasbenem repertoarju, saj se na njem najde večje število priredb iz omenjenih pokrajin.

Tudi vodstvo Folklorne skupine Tine Rožanc “stoji” na dolenjskih in belokranjskih ramenih. Umetniška vodja Anja Cizel je Dolenjka, Jaka Križ, predsednik, pa prihaja iz Bele krajine.

Skupina je reden gost državnih folklornih srečanj, ki jih organizira Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, hkrati pa redno organizirajo koncerte v lastni izvedbi in stremijo h kakovostnemu poustvarjanju in ohranjanju slovenskega ljudskega izročila.

Eden najodmevnejših in najuspešnejših projektov folklorne skupine Tine Rožanc, ki je požel vrsto pozitivnih kritik, je spevoples Zeleni Jurij, muzikal po ljudskih motivih.

Znane so tudi ostale predstave po spevoplesu: Svetloba, X – Desetero zgodb ljubezni, Aleksandrinke.

Predstava »Sem.« poklon delu vseh dosedanjih generacij skupine

Po lanski, izjemno odmevni, predstavi z naslovom Aleksandrinke letošnje leto člani folklorne skupine iščejo pot naprej, v iskanju širšega plesnega izraza, ustvarjanju novega, (po)ustvarjanju kulturne dediščine in obenem poklonu dolgoletnemu delu vseh dosedanjih generacij Folklorne skupine Tine Rožanc.

Anja Cizel, umetniška vodja skupine, pri tem pravi, da je folklorna dejavnost kljub svoji kompleksnosti v Sloveniji, žal, še vedno le dejavnost številnih folklornih društev, čeprav skupine že vrsto let dokazujejo, da njihovi programu po obsegu vloženega dela in kakovosti daleč presegajo mejo zgolj ljubiteljske dejavnosti.

O predstavi »Sem.«

Predstava »Sem.« v ospredje postavlja človeško bit, vsebinsko prepleteno v igro simbolike kroga, cikličnosti in vrtenja. Zapisi o različnih praksah ob življenjskih in letnih prelomnicah, plesni kulturi, različnih tipih krožnosti, ki naj bi jim v preteklosti pripisovali posebne pomene, so ustvarjalci združili v umetniški navdih za rdečo nit predstave »Sem.«

Ob zgodbi dveh solistov bodo te podobe dobile nov kontekst, na odru pa se bodo vihteli meči, ropotale bodo maske …

Osrednji snovalci predstave so mladi folklorni koreografi, glasbeniki in kostumografi, ki so predstavo v celoti na novo pripravili v sodelovanju z režiserjem Janom Bilodjeričem.  Tipične umetniške zvrsti, ki so v folklorni dejavnosti že utečena praksa, bodo obogatene z igro svetlobe in zvoka ter uporabo drugih sodobnejših multimedijskih elementov.

Celovečerna predstava bo na odru povezala več kot 100 nastopajočih. Trem generacijam plesalcev Folklorne skupine Tine Rožanc ter njihovim raznolikim glasbenim zasedbam se bo pridružila tudi, širši publiki dobro znana, pevska skupina Katice. Častni pokrovitelj predstave bo predsednik države Borut Pahor.

Vstopnice za predstavo, ki je ne smete zamuditi, si lahko zagotovite na blagajni Cankarjevega doma, na Petrolu in na povezavi https://www.cd-cc.si/sl/kultura/gledalisce-in-ples/sem.

Foto: KUD Tine Rožanc.

C. R.