Italija poostruje nadzor in posledično zapira mejo

Dr. Anton Olaj: "Posledično bo Vlada RS odprla nove migrantske centre in z njimi dodatno varnostno obremenila prebivalce ob meji."

Italijanski predsednik vlade Matteo Salvini je napovedal, da bo Italija s 1. julijem 2019 zaostrila nadzor na italijansko-slovenski meji. “Ustavili smo plovbe čez Sredozemlje. Zdaj zaostrujemo še nadzor za varovanje kopenskih meja,” je besede Salvinija po podpisu protokola o skupnem delu italijanske in slovenske policije v Rimu povzela avstrijska tiskovna agencija APA.

Število migrantov, ki Italijo dosežejo po t. i. balkanski migrantski poti, se je od začetka letošnjega leta podvojilo.

V Trstu so letos nedaleč od meje s Slovenijo aretirali 782 migrantov, kar je enkrat več kot v enakem obdobju lani; 121 migrantov so jih prijeli še nedaleč od meje z Avstrijo.

To pomeni, da je 903 v Italiji prijetih tujcev nezakonito prestopilo slovensko južno mejo, ki je hkrati tudi schengenska, in neovirano prešlo Slovenijo.

Dr. Anton Olaj, nekdanji direktor Policijske uprave Novo mesto, je o zaostritvi nadzora na italijansko-slovenski državni meji na Twitterju zapisal naslednje:

Na Generalni policijski upravi so sicer včeraj pojasnili, da je cilj začetka skupnih mešanih italijansko-slovenskih mejnih policijskih patrulj res 1. julij, izvedbeni sporazum pa še ni podpisan.

C. R.