torek, 16 julija, 2024
Doma Bela krajina Minister Černač ob obisku v Beli krajini: “Prizadevali si bomo olajšati dostop...

Minister Černač ob obisku v Beli krajini: “Prizadevali si bomo olajšati dostop do evropskih sredstev”

Minister Zvone Černač je včeraj obiskal Belo krajino.

Minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Zvone Černač je včeraj na pobudo SDS Bela krajina obiskal Belo krajino, kjer je z belokranjskima županoma in županjo izmenjal izkušnje o aktualnih projektih občin, ki so financirani s pomočjo evropskih sredstev ter se pogovoril o prioritetah v okviru prihodnjega sedemletnega obdobja (2021-2027).

Seznanil se je tudi z aktivnostmi na področju ohranjanja naravnega habitata črne človeške ribice, ki se uvršča med ogrožene živalske vrste. 

Minister je ob obisku povedal: “Pogovarjali smo se o aktualnih projektih, ki jih regija izvaja s pomočjo evropskih kohezijskih sredstev, poenostavitvah in pripravah na novo evropsko finančno perspektivo, preverili smo prioritete novega programskega obdobja 2021 – 2027. Pogovarjali smo se tudi o pospešitvi gradnje 3. razvojne osi do Malin.”

Pričakovanja glede gradnje 3. razvojne osi so sicer v Beli krajini zelo velika, stvari so po letu 2012 domala zastale. Černač je bil minister in član vlade tudi takrat in si je tudi takrat zelo prizadeval za čim hitrejšo izgradnjo. Naslednje vlade pa so to in s tem tudi Belo krajino povsem zanemarile.

Minister se je včeraj srečal z županom občine Črnomelj Andrejem Kavškom, županjo občine Semič Polono Kambič in županom občine Metlika Darkom Zevnikom.

Poudaril je, da so občine uspešne pri črpanju evropskih sredstev, vendar se srečujejo s težavami zaradi birokratizacije. “Z občinami delimo mnenje, da so pravila igre prezapletena in zbirokratizirana. Prizadevali si bomo poenostaviti postopke, zmanjšati število nivojev odločanja in olajšati dostop do sredstev evropske kohezijske politike,” je povedal minister.

Pogovorili so se tudi o možnostih izvajanja evropske kohezijske politike v okviru enega oziroma dveh operativnih programih in projektih, ki zaradi različnih razlogov, niso bili upravičeni do črpanja kohezijskih sredstev. “Gre predvsem za agromelioracijo in kanalizacijska omrežja. Naša ambicija je, da skušamo tudi na ravni Evropske komisije doseči dogovor, da je glede na posebnosti Slovenije možno kohezijska sredstva uporabljati tudi za sisteme do dva tisoč enot.”

Minister si je skupaj z župani in sodelavci seznanil z aktivnostmi na področju ohranjanja naravnega habitata črne človeške ribice: “Črna človeška ribica je edinstvena na svetu. Treba je varovati njen naravni habitat in njeno posebnost izkoristiti za nadgraditev turistične ponudbe belokranjske regije. V naslednji perspektivi bi lahko ambicije za njeno večjo popularizacijo in predstavitev ter za vso potrebno infrastrukturo, ki jo je treba zagotoviti, podprli tudi s pomočjo evropskih sredstev.”

Glede priprav na novo programsko obdobje izvajanja evropske kohezijske politike 2021–2027 je minister Černač pojasnil, da te zaradi pandemije COVID-19 dobivajo drugačne obrise.

Srečanje ministra Černača z župani in županjo: Darkom Zevnikom, Polono Kambič in Andrejem Kavškom.

Slovenija bo po predlogu Evropske komisije za pomoč državam EU zaradi epidemije dobila dodatna sredstva v višini 2,558 milijarde evrov nepovratnih sredstev za različne namene v prihodnjem 4-letnem obdobju kot dodatek obstoječi finančni perspektivi in približno 2,5 milijarde evrov povratnih sredstev, je še pojasnil Černač.

Minister je ob obisku objavil tudi to fotografijo in pri tem zapisal: “Z najbolj znano Belokranjko Majo Kocjan v Infocentru na Domačiji Zupančič, ki je bil zasnovan z željo po ozaveščanju o pomenu ohranjanja čistega okolja za promocijo najbolj znanega Belokranjca.” Pri tem je označil močerila.

C. R.