Turistični boni bodo kmalu na voljo

Kolpa (vir: Turistična kmetija Grabrijan, Adlešiči, v Beli krajini)

Turistični boni so med državljani in ponudniki turističnih storitev zelo dobro sprejeti, pričakujejo jih z velikim veseljem. Ob tem pa je nekaj vprašanj o podrobnostih v povezavi s koriščenjem bonov. Boni so del tretjega protikoronskega zakona za omilitev in odpravo posledic epidemije covid-19, ki je bil sprejet ob koncu tedna, in velja od 1. junija 2020. V vladnih službah zdaj na podlagi zakona pripravljajo še uredbo, v kateri bodo natančno določena pravila.

Uredbo bo vlada predvidoma sprejela še v tem tednu, sistem za uporabo bonov pa mora vzpostaviti še Finančna uprava RS (Furs).

Po napovedih bodo turistični boni zaživeli pred začetkom šolskih počitnic, po nekaterih napovedih približno v roku 14 dni.

Spomnimo. Turistične bone bomo prejeli vsi prebivalci Slovenije, polnoletni v višini 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov.

Unovčili jih bomo lahko do konca leta za plačilo nočitve oziroma nočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih v Sloveniji.

Bone ne bomo prejeli v fizični obliki, pač pa bo za ta znesek pri Fursu evidentirano dobroimetje na naše ime. Furs bo nato turističnemu ponudniku tudi nakazal ta znesek.

Zaenkrat velja, da bo celotno vrednost bona treba izkoristiti naenkrat. Predvidoma naj bi tako tudi ostalo.

Turistični boni so sprejeti v želji pomagati slovenskemu turizmu, ki ga je epidemija novega koronavirusa močno prizadela. V proračunu je za bone predvidenih 345 milijonov evrov, od nas pa je odvisno, koliko bomo tega porabili.

Ko bo vlada uredbo sprejela in bo ta tudi javno objavljena ter bodo natančno znane vse podrobnosti, bomo o tem poročali.

Naslovna fotografija: TKGrabrijan/

C. R.