torek, 25 junija, 2024
Doma Bela krajina Preskok 2020: Poteka tudi usposabljanje vojakov

Preskok 2020: Poteka tudi usposabljanje vojakov

(vir: Slovenska vojska)

V mesecu juniju se pripadniki Slovenske vojske usposabljajo na vaji Preskok 2020, na več lokacijah po Sloveniji. Del vaje bo potekal tudi na območju Jugovzhodne Slovenije, na vajah sodeluje več sto pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske.

Vaje potekajo na zemljiščih, za katere je bila predhodno podpisana pogodba za uporabo:

– na območju primorsko-notranjske regije in jugovzhodne Slovenije na območju Snežnika (Babno Polje–Gomance) od 1. do 5. in od 15. do 19. junija,

– na območju jugovzhodne Slovenije med Bojanci in Vražjim kamnom: od 8. do 12. in od 15. do 19. junija,

– na lokacijah obalno-kraške, primorsko-notranjske, jugovzhodne, posavske, podravske in pomurske regije bo nato od 15. do 19. junija združena vojaška vaja, na kateri se bo skupno urilo do 1.500 pripadnic in pripadnikov iz 1., 72. in Logistične brigade, 15. polka vojaškega letalstva ter 430. mornariškega diviziona.

V času vaj bo na omenjenih lokacijah povečan promet vojaških vozil, ki pa ne bo vplival na pretočnost prometa.

Niz vaj Preskok pretežno poteka izven vojaških vadišč, na območjih občin, ki so izrazile pogodbo o sodelovanju s Slovensko vojsko.

Na ta način se pripadniki Slovenske vojske lahko usposabljajo na različnih manevrskih terenih, ob nenehnem povezovanju z lokalnim prebivalstvom, kar je nujno za učinkovito delovanje in zagotavljanje obrambe Republike Slovenije, je sporočila maj. Aleksandra Ferlež, častnica za odnose z javnostmi, pri Slovenski vojski

Kot zanimivost dodajmo, da bodo danes med 12.30 in 14.30 zavezniški ter slovenski vojaški letalniki nizko preletavali območje Babnega polja, znotraj predstavitve vaje Preskok.

(vir: Twitter)

C. R.