petek, 21 junija, 2024
Doma Bela krajina Poostren nadzor na državni južni meji v polnem teku

Poostren nadzor na državni južni meji v polnem teku

Nadzor slovenske južne meje tudi iz zraka. (vir: Policija.si)

Policija je včeraj začela poostren nadzor državne meje s Hrvaško, kamor je dodatno prerazporedila več kot 1000 policistov. Povečan nadzor na slovenski južni meji je v enem od televizijskih intervjujev že pred tem napovedal predsednik vlade Janez Janša, odredil pa ga je Anton Travner, novi v. d. generalnega direktorja Policije, ki velja tudi za enega največjih strokovnjakov za obmejna vprašanja.

Predsednik vlade je v ponedeljkovem intervjuju na Nova24TV tudi povedal, da v vladi pripravljajo spremembe zdajšnjega zakona o azilu, ki bo v sprejemanju še pred počitnicami.

Janez Janša je v ponedeljkovem intervjuju na Nova24TV še pojasnil, da bodo mejo zavarovali z dodatnimi policijskimi okrepitvami, kar bo sicer stalo, saj bo treba izplačevati dodatke. Vse to pa ne bi bilo potrebno, če bi državni zbor potrdil vladni predlog za dodatna pooblastila slovenskim vojakom.

Gre za aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi, kjer bi po vladnem predlogu vojaki ob 5-kilometrskem mejnem pasu dobili dodatna začasna pooblastila. Temu so se uprli v strankah SD, LMŠ in Levica, koalicija pa pri potrditvi tega sklepa potrebuje večino v državnem zboru, to je 60 glasov (od 90), ki pa jih sami nimajo.

Ker so v SD, LMŠ in Levici ukrep začasne aktivacije 37.a člena za večja pooblastila slovenskim vojakom ob meji preprečili, so zdaj odredili povečano število policistov ob meji. Vojaki bodo sicer še vedno pomagali, tako kot doslej.

Predsednik vlade Janez Janša je še povedal, da so povečani stroški, povezani s tako velikim številom policistom, povsem nepotrebni, saj bi te naloge v okviru svojih rednih nalog lahko opravljali vojaki.

Vlada bo denar za Policijo zagotovila, “vzela bo tam, kjer lahko”, kot je dejal Janša, zaradi tega “pokojnine in ostala izplačila prebivalstvu ne bodo ogrožena”.

Po podatkih Policije je na balkanski poti več kot 10 tisoč migrantov, ki želijo iz Srbije ter Bosne in Hercegovine potovati naprej. Povečan pritisk na slovensko južno mejo pa je zaznaven v zadnjih dneh oziroma po tem, ko se v vseh državah postopoma sproščajo ukrepi zaradi zajezitve novega koronavirusa.

Jože Senica

Jože Senica, namestnik vršilca dolžnosti generalnega direktorja Policije, je včeraj novinarjem v Dolu pri Starem trgu pojasnil, da bo poostren nadzor, kamor so prerazporedili 1000 dodatnih policistov, potekal na območjih Policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Koper, ki so najbolj obremenjene, in sicer vse do petka.

Z njim želijo migrantom in organizatorjem nezakonitih prehodov meje sporočiti, da se pot preko Slovenije ne izplača.

Policija je za potrebe nadzora poleg rednih patrulj na mejo dodatno prerazporedila posebno policijsko enoto iz vseh policijskih uprav, policiste konjenike, policiste vodnike službenih psov, specializirano enoto za nadzor državne meje in specialno enoto policije.

Dodatno so vpoklicali tudi večje število pomožnih policistov.

Za namen drugačne obravnave migrantov je policija ustanovila tudi skupino posebej usposobljenih policistov, t. i. debriferjev. Ti skušajo v pogovorih z migranti dobiti čim več podatkov o poteh, ki jih uporabljajo, in o organizatorjih ilegalnih prehodov, kar nato policiji služi za analitične obdelave in nadaljnje kriminalistične preiskave.

Pri nadzoru bo policija uporabila tudi vsa razpoložljiva tehnična sredstva, kot so videonadzorni centri, termovizijske kamere, kamere, ki zaznavajo gibanje, helikopterji in droni.

Predvsem v zadnjih 14 dneh se je na balkanski poti pojavilo večje število migrantov. Grčija je namreč ob začetku leta z otokov na celino premestila več tisoč migrantov, Srbija ter Bosna in Hercegovina pa sta v svojih nastanitvenih migrantskih centrih odpravili omejeno gibanje.

V zadnjih dveh tednih v Sloveniji tedensko ujamejo po več kot 220 migrantov. Vedno več migrantom tudi uspe priti v Italijo, kar kažejo povečane številke o migrantih, ki jih Italija vrne v Slovenijo.

Migranti so pri prehodih meje vedno bolj previdni, Senica je dejal, da “izbirajo območja, ki so težko dostopna, izogibajo se naseljenim območjem, večinoma potujejo ponoči in se izogibajo policiji”.

V nadaljevanju objavljamo nekaj fotografij:

Fotografija, ki kaže, kako nezakoniti migranti prečkajo mejno reko Kolpo.

Še več fotografij in poročilo Policije je dostopno tukaj: policija.si

C. R.