Med nami kar 712 starostnikov potrebuje takojšen sprejem v dom za starejše, pa za njih ni mesta

Vir: Pixabay.com

Domovi za starejše v državi imajo na voljo le eno prosto mesto za sprejem (to je v Radljah ob Dravi), hkrati pa 26.244 prošenj. Od tega jih 11.477 potrebuje takojšen sprejem.

V Beli krajini, na Dolenjskem in Kočevsko-ribniškem imajo domovi za starejše na voljo 1295 mest. Hkrati imajo 2070 prošenj, od tega jih 712 domsko oskrbo potrebuje takoj, pa za njih ni mesta.

Iz podatkov Skupnosti socialnih zavodov je tako razvidno, da bi v državi potrebovali okoli 60 novih domov za starejše, podobnih tistemu v Črnomlju s kapaciteto 191 mest. Vrednost teh bi bila okoli 400 milijonov evrov. Marsikje pa bi lahko kapacitete doma povečali z dograditvami, kar bi stvari še pocenilo.

Tako žgoče stanje na področju oskrbe starostnikov je posledica tega, da država že vsaj deset let ni zgradila nobenega novega doma za starejše. Namesto tega zadnje vlade vodijo politiko podeljevanja koncesionarstva, kar pomeni, da se zavzemajo za to, da bi bili domovi za starejše v zasebni lasti. Vendar pa je Računsko sodišče RS nedavno z revizijo ugotovilo, da je oskrba v zasebnih domovih dražja za 33 odstotkov.

Podatki o kapacitetah in prošnjah za sprejem v dom starejših, po območjih, so naslednji:

 • V Beli krajini: 363 mest – 364 prošenj, od tega 138 takoj.
 • Na Dolenjskem: 605 mest – 1265 prošenj, od tega 387 takoj.
 • Na Kočevsko-ribniškem območju: 327 mest – 441 prošenj, od tega 187 takoj.

Po posameznih domovih je stanje naslednje:

 1. Bela krajina:
 • V Domu starejših občanov Črnomelj imajo na voljo 191 mest in 148 prošenj, od tega takojšnjo oskrbo potrebuje 138 prosilcev.
 • V Domu počitka Metlika imajo na voljo 172 mest in 216 prošenj, pri tem njihova kadrovska služba ne beleži, da bi kateri od teh prosilcev mesto v domu potreboval takoj.

2. Dolenjska:

 • V Domu starejših občanov Novo mesto imajo na voljo 350 mest in 677 prošenj, od tega jih bi namestitev takoj potrebovalo 271.
 • V Penzionu Sreča v občini Šmarješke Toplice, ki je v zasebni lasti, imajo 38 mest in 69 prošenj, od tega bi 4 prosilci oskrbo potrebovali takoj.
 • V Domu starejših Trebnje, v Trebnjem, imajo na voljo 181 mest in 519 prošenj, od tega bi 112 prosilcev oskrbo potrebovalo takoj.
 • Dom starejših Trebnje ima enoto še v Šmarjeških Toplicah, kjer imajo na voljo 36 mest, vsa so popolnjena, drugih prošenj pa nimajo.

3. Kočevsko-ribniško območje:

 • V Domu starejših občanov Kočevje imajo na voljo 173 mest in 287 prošenj, od tega jih 164 potrebuje takojšnjo namestitev.
 • V Domu starejših Ribnica, ki je v zasebni lasti, imajo na voljo 154 mest in 373 prošenj, od tega jih 23 namestitev potrebuje takoj.

Ob tem, ko bi takoj potrebovali vsaj 400 milijonov evrov dodatnega denarja za oskrbo starejših, pa je vlada Marjana Šarca, ki jo sestavljajo stranke LMŠ (Marjan Šarec), SMC (Zdravko Počivalšek, prej Miro Cerar), SD (Dejan Židan), DeSUS (Karl Erjavec) in SAB (Alenka Bratušek), ob pomoči Jelinčičeve SNS, prejšnji teden ponovno vztrajala (in potrdila), da se za domove nameni le 10 milijonov evrov, kar je dovolj zgolj za njihovo vzdrževanje. Novih gradenj ne načrtujejo.

Ob tem spomnimo, da bo državni proračun v letu 2020 rekorden, 10.380 milijonov evrov bodo imeli na voljo, pa v tem niso našli denarja za starejše. Navsezadnje pa samo za obresti po najetih posojilih, ki so jih leve vlade najele v veliki meri za sanacijo bank in reševanje tajkunov na plečih državljanov, plačujemo letno med 800 in 1000 milijoni evrov. Ampak, za starejše in njihovo oskrbo v tej državi ni denarja.

Vir: ssz

C. R.