Luka Mesec: “Dviga cen oskrbnin v domovih za starejše ne bo!”

Novo vodstvo resorja za starejše z ministrom Luko Mescem na čelu (vir: Twitter)

“Ministrstvo pod vodstvom stranke Levica bo storilo vse, da ne pride do dviga cen oskrbnin v domovih za starejše.”

Takšno obljubo je na torkovem posvetu Združenja direktorjev, članov Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, dal novi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Iz Meščeve izjave je sicer razvidno, da bodo storili vse, vendar pa je celotni resor v domeni stranke Levica. Mesec v tej vladi tudi ni kdor si ga bodi, ne samo, da je koordinator (vodja) stranke Levica, je tudi podpredsednik nove vlade pod vodstvom Roberta Goloba. V rokah ima torej vso moč!

Kako bodo v domovih za starejše pokrivali (obljubljene) višje plače zaposlenih in višje ostale stroške, iz sporočila ministrstva na Twitterju ni razvidno. Prav tako ni razvidno, od kje bodo vzeli denar za obljubljene in napovedane nove zaposlitve v domovih za starejše.

Postavljajo se tudi druga vprašanja: Ali to pomeni, da se bo kakovost oskrbe v domovih za starejše nižala, število zaposlenih in plače pa bodo nižje? O tem niso ničesar zapisali niti v Skupnosti socialnih zavodov, zato ni jasno, kako so se direktorji odzvali na to “obljubo in zavezo Luke Mesca”.

Iz obrazov direktoric in direktorjev pa je možno razbrati marsikaj.

S torkovega srečanja direktorjev domov za starejše z novim ministrom Mescem. (vir: Twitter)

Do zdaj je bilo namreč tako, da so se cene oskrbnin v domovih za starejše usklajevale z rastjo cen in plač. Usklajevanje je bilo najmanj enkrat letno, pogosto tudi vmes, če je bila potreba za to (ob rasti plač, višji rasti cen ipd.). Hkrati so se zvišale tudi pokojnine.

A. L.