Kmetija Klepec s Krasinca v Beli krajini je včeraj prejela nagrado za Ajdove hrustavčke, eno izmed najbolj inovativnih živil leta 2020.
Ajdovi hrustavčki so pripravljeni iz ajde, pridelane na Kmetiji Klepec v Beli krajini. Na kmetiji hrustavčke pripravijo z nakaljevanjem hladno oluščene ajdove kaše, ki sušijo na nizki temperaturi, da se tako ohranijo hranilne snovi. Z vidika hranilne sestave so vir beljakovin, odlikuje pa jih tudi visoka vsebnost prehranskih vlaknin. Ajdovi hrustavčki so odličnega okusa in s svojo hrustljavostjo lahko popestrijo juhe, solate, namaze in žita za zajtrk. Uporabni so tudi kot prigrizek, ki brez težav lahko nadomesti številne manj zdrave slane prigrizke.
Več o Kmetiji Klepec in njihovih izdelkih je na voljo tukaj
Nagrado je Klepčevim podelil Inštitut za nutricionistiko, kjer najbolj inovativna živila izbirajo že šest let. Več o izdelkih, nagradah in inštitutu je na voljo tukaj: inovativna-zivila-leta-2020
C. R.