Letošnje novosti za voznike

V letošnjem letu voznike čaka nekaj novosti, ki jih ne gre spregledati. Novosti bodo pri odsluženih vozilih, tehničnih pregledih in merjenjih hitrosti.

S 1. aprilom bodo zadnji lastniki eno leto odjavljenih vozil začeli plačevati državi posebno nadomestilo v višini 25 odstotkov letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu v času registracije. Dajatev bo treba plačati za vsako leto, dokler lastnik ne bo predložil dokaza, da je odsluženo vozilo oddal v pooblaščeno razgradnjo ali ga prodal. Če lastnik dajatve v 30 dneh ne bo želel plačati, ga čaka postopek izvršbe. Osnovni namen novosti je, da bi vsa odslužena vozila končala v reciklaži in ne na divjih odlagališčih.

Vsaj ena novost bo pri tehničnih pregledih. Podjetja, ki opravljajo tovrstne preglede, bodo morala namreč od letos naprej vsak opravljen tehnični pregled videodokumentirati. S tem naj bi zmanjšali možnosti za različne zlorabe, predvsem pa preprečili lažno izdajanje potrdil o ustrezni tehnični ustreznosti vozil.

Prav tako se bo treba redno odzivati na odpoklice vozil zaradi tovarniške napake na vašem avtomobilu, ki predstavlja resno nevarnost za cestni promet. Če tega ne boste naredili, namreč ne boste mogli opraviti tehničnega pregleda, določa konec leta 2018 spremenjeni zakon o motornih vozilih.

Na policiji napovedujejo, da bodo v novem letu pri nadzoru prometa dodatno okrepljeni z novimi kadri in tehničnimi rešitvami.

Predvsem napovedujejo ostrejši nadzor na avtocestah in na cestah izven naselja, saj se povečuje problematika visokih hitrosti. Letos bi lahko tudi dokončno zaživel sistem sekcijskega merjenja hitrosti.

Policija bo v sodelovanju z Darsom začela uporabljati tudi opremo, ki na določenem odseku med vožnjo zaznava preobtežena ali neregistrirana vozila. Opremo za avtomatično prepoznavanje registrskih tablic policija namreč že kupuje.

C. R.