Kako varen je železniški viadukt na Otovcu?

Železniški viadukt pri Otovcu v občini Črnomelj.

Železniški viadukt na Otovcu so začeli graditi leta 1912 in ga leta 1914 zgradili, nato so ga jeseni leta 1943 partizani minirani, leta 1946 pa so viadukt obnovili, ko so prvotno jekleno konstrukcijo nadomestili s tremi dodatnimi betonskimi stebri. Viadukt na Otovcu je danes nepremičnina, vpisana na seznam kulturne dediščine.

Državno direkcijo smo vprašali, kako je varen za železniški promet in ali je v načrtu izgradnja novega. Novega ne bodo gradili, bodo pa preverili, v kakšnem stanju je. Nazadnje so večja vzdrževalna dela na viaduktu izvajali leta 2007, v času takratne Janševe vlade.

Viadukt pred letom 1943

Prvotni viadukt je bil zgrajen iz lomljenega kamenja in je imel 12 lokov. Sedmi lok iz novomeške in peti lok iz črnomaljske strani pa je povezovala 50 metrov dolga in skoraj 200 ton težka jeklena predalčna konstrukcije. Po obnovi v letu 1945 so ta del nadomestili s tremi dodatnimi loki, danes jih je 15.

Po železniškem viaduktu še vedno poteka železniški promet, danes ga je bistveno več kot kdajkoli doslej, zato smo Direkcijo za infrastrukturo, ki deluje v okviru Ministrstva za infrastrukturo vprašali, kako varen je ta viadukt in še, ali preverjajo varnost. Zanimalo nas je tudi, ali je morda v načrtu obnova ali izgradnja novega viadukta.

V letih od 1912 – 1914 in nato 1945 so bile gradnje namreč bistveno drugačne, gradbeni materiali pa so bili tudi povsem drugačni, kvalitete med današnjimi in takratnimi namreč ni možno primerjati. Nadalje pa ima prav to ministrstvo v načrtu izgradnjo t. i. 2. železniškega tira Koper – Divača, kjer bo “davkoplačevalski denar tekel v potokih”.

Iz Direkcije so nam odgovorili, da so se večja vzdrževalna dela na viaduktu izvajala v letu 2007.

V naslednjih enajstih letih se potem ni zgodilo nič, “letos pa so izbrali izvajalca, s katerim je že podpisana pogodba za izvedbo strokovnega pregleda premostitvenega objekta (viadukta) v letošnjem letu. Na podlagi izvedenega pregleda se bodo nato izvajala potrebna vzdrževala dela.”

Kamnit železniški viadukt Otovec, ki preči dolino vzhodno od naselja Otovec v občini Črnomelj, je dolg 225 metrov in je pri Ministrstvu za kulturo vpisan v seznam kulturne dediščine.

Leta 1943 porušen viadukt.
Viadukt danes.

Foto: vlaki.si

A. L.