Javnofinančni primanjkljaj v prvem četrtletju višji kot pred letom dni

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Javnofinančni primanjkljaj je bil v prvem letošnjem četrtletju 544 milijonov evrov evrov oz. 3,6 odstotka BDP, je objavil statistični urad. To pomeni, da je vlada letos porabila 544 milijonov več kot se je v državno blagajno steklo prihodkov, ki pa so zaradi visoke inflacije in višjih davkov že tako višji kot pred letom dni.

Primanjkljaj je bil tudi precej višji kot pred letom dni, ko je bilo tega 416 milijonov evrov ali 3,1 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Že deveto četrtletje zapored je bilo sicer v prvih treh mesecih tega leta v sektorju država zaznati rast skupnih prihodkov. Ti so znašali nekaj manj kot 6,27 milijarde evrov in bili medletno višji za 486 milijonov evrov ali za 8,4 odstotka.

A še bolj kot prihodki so se zvišali javnofinančni odhodki. Skupni izdatki države so tako dosegli 6,81 milijarde evrov in bili v primerjavi z izdatki v enakem četrtletju lani višji za 613 milijonov evrov ali za 9,9 odstotka.

Bruto javni dolg, kar pomeni zadolžitev države, je bil ob koncu prvega trimesečja 2023 pri 42,19 milijarde evrov ali 69,5 odstotka BDP. Medletno je bil nominalno višji za 946 milijonov evrov ali za 2,3 odstotka.

Vir: stat.si

M. D.