Razbijajo Francijo, slovenska vlada pa je podprla obvezno realokacijo migrantov po EU

Prihajajoči nezakoniti migranti v EU (vir: video, družbena omrežja). Nekateri opozarjajo, da so oboroženi.

Slovenska vlada je v Bruslju podprla obvezno realokacijo (preselitev, prevzem) migrantov po Evropski uniji. To so naredili samovoljno, ne da bi za to pridobili stališče in sklep državnega zbora.

Golobova koalicija (Svoboda, SD, Levica) tako ravna povsem drugače kot štiri države Višegrajske skupine (Poljska, Madžarska, Češka in Slovaška).

Višegrajska četverica je obvezno sprejemanje migrantov iz EU soglasno zavrnila. Mateusz Morawiecki, predsednik vlade Republike Poljske, je ob tem poudaril: “Hočemo Evropo, v kateri nas ponoči ne bo strah iti po ulici, zato predstavljamo danes Evropo varnih meja.”

Vse to bo prišlo k nam

Splet pretresajo šokantni posnetki skupin mladih moških, ki prihajajo v EU, hkrati pa šokantni posnetki nasilja, ki ga v Franciji in zdaj že tudi v nekaterih ostalih bližnjih državah izvajajo migranti. Janez Janša opozarja, da bo vse to prišlo k nam. Ker zažigajo tudi knjižnice, se je Janša na Twitterju vprašal: “Najprej jih bodo po odločitvi vlade RS premestili v Slovenijo, nato pa bodo zažigali naše knjižnice?”

Aleš Hojs, nekdanji minister za notranje zadeve, pa je na družbenih omrežjih zapisal, da vlada Janeza Janša takšnega sklepa o obveznem prevzemu migrantov iz držav EU ne bi nikoli podpisala.

Migrantski centri po Sloveniji, kaj je novega?

Pred kratkim smo poročali, da je občina Kočevje na svoji spletni strani objavila, da so vse občine Jugovzhodne Slovenije prejele dopise vlade glede postavitve migrantskih centrov v obmejnih občinah. V kočevski občini so nato izvedli srečanje s krajani Krajevne skupnosti Kočevska Reka, kjer so domačini migrantskemu centru odločno nasprotovali. Med občani je bilo govora tudi o postavitvi centra v kraju Predgrad pri Starem Trgu ob Kolpi, ki spada pod občino Kočevje. Iz kočevske občine pa so nam nato sporočili, da so vlado obvestili, da občani nasprotujejo postavitvi migrantskega centra in da sami preko volje ljudi ne bodo šli.

Vprašanja smo nato poslali županom vsem obmejnih občin v Jugovzhodni Sloveniji. Črnomaljski župan Andrej Kavšek nam je takoj sporočil, da dopisa vlade niso prejeli in da se v občini Črnomelj glede migrantskega centra ne dogaja nič.

Metliška županja Martina Legan Janžekovič nam je odgovorila, da na občino niso prejeli nobenega dopisa.

Z mestne občine Novo mesto pa smo prejeli odgovor, da v občini »tovrstnih centrov ne načrtujejo«. Zatrdili so, da se na nedavnem srečanju župana Gregorja Macedonija z notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem o tem niso pogovarjali.

Ostale občine oziroma župani nam na naša vprašanja niso odgovorili, jih pa dodatno terjamo za to.

Urad potrdil, da išče nastanitve za migrante

Z notranjega ministrstva pa so nam sporočili, da nastanitvene kapacitete sodijo v pristojnost urada za oskrbo in integracijo migrantov. Od njih pa smo prejeli sporočilo, da “Urad že od svojega nastanka, obiskuje različne občine po Sloveniji. Obiskuje jih z namenom seznanitve z delom le-tega. Tudi v letošnje letu je obiskal številne občine, ne samo obmejne z namenom iskanja novih nastanitvenih kapacitet.”

Migranti po novem spet prek Bele krajine

Policisti so do 31. maja letos obravnavali 15.456 nezakonitih prehodov slovenske državne meje, kar je bilo trikrat več kot v enakem obdobju lani. Večina prijetih, kar 14.705, jih je takoj izrazilo namero podaje prošenj za mednarodno zaščito. Lani je bilo stanje povem drugačno, namero je izrazili 3798 migrantov. To pomeni, da so jim policisti morali nuditi takojšnjo oskrbo, tudi s prevajalci za posamezen jezik in jim omogočiti prevoz do azilnega doma v Ljubljani.

Podatkov za junij policija še ni objavila, iz dnevnih poročil pa je razvidno, da je nezakonitih prehodov meje čedalje več. Če je doslej veljalo, da so večino prijeli v Posavju, ki prav tako spada pod Policijsko upravo Novo mesto, pa podatki za junij kažejo, da so migrante prijeli že tudi v Paunovičih (občina Črnomelj) in v Rakovcu (občina Metlika). Stanje se torej drastično poslabšuje. Hkrati nas čakajo še tisti, ki jih bodo Golobovi v Slovenijo uvozili iz EU.

Največ migrantov obravnavajo novomeški policisti, nezakoniti prehodi so bili v prvih petih letošnjih mesecih 7,3-krat večji kot v enakem lanskem obdobju. Prijeli so jih 10.716, lani 1466. Največ prijetih se je letos izreklo za državljane Afganistana, Maroka, Rusije, Pakistana, Kube, Bangladeša, Indije, Nepala, Turčije in Sirije.

Delček tega, kaj migranti počnejo v Franciji, si lahko ogledate na povezavi: (26) OSINTdefender on Twitter

A. L.