Janez Janša: “Prvorazrednih sodišča nikoli ne obsodijo”

Sodnica Leonida Jager in porotnika Boštjan Pelko ter Bernarda Petauer (vir: Zajem zaslona)

Sodni senat celjskega sodišča pod vodstvom Leonide Jager je včeraj z denarno kaznijo v višini 8000 evrov Janeza Janšo obsodil za kaznivo dejanje obrekovanja, ki mu ga je v zasebni tožbi zaradi zapisa na omrežju X maja 2021 očital nekdanji direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinović. Sodba še ni pravnomočna, Janšev zagovornik je napovedal pritožbo.

Janez Janša pa je odločitev sodišča komentiral z besedami:

“Prvorazredni levičarski direktor javnega medija lahko brez posledic šikanira, mobingira in vrže iz službe na smrt bolnega novinarja, ki nato umre. Direktor napreduje, kaznovan pa je tisti, ki to obsodi. Sodnica Leonida Jager je le prebrala vnaprej napisano sodbo. Sicer bi verjetno doživela usodo sodnika Radonjića. Senat (porotnika Boštjan Pelko, Bernarda Petauer) zavrnil večino dokaznih predlogov obrambe, hkrati pa dobrohotno dovolil spremembo obtožbe tik pred koncem obravnave. Sodnica pa nato obrazložila, da nekomu lahko očitaš le nekaj, kar je bilo dokazano s pravnomočno sodbo. Seveda se to nanaša samo na #prvorazredni. Njih pa slovenska sodišča nikoli ne obsodijo. Npr. Zorana Jankovića ali Milana Kučana.”

Kaj se je dogajalo na STA, leta 2009, lahko preberete v spodnji objavi, ki jo je na X delil poslanec Franc Breznik. Dogodke in dejanja Bojana Veselinović so takrat obsojali tako novinarji kot Združenje novinarjev Slovenije (ZNP).

A. L.