Izjava: “Pozivam vse, da ta sistem sprejmemo in ne iščemo obvodov”

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje mag. Franc Vindišar (vir: Twitter)

“Naša želja je, da bi družba ostala odprta. Ukrep, ki bo k temu pripomogel, je gotovo sistem PCT. Pozivam vse, da ta sistem sprejmemo in ne iščemo obvodov. Le tako bomo iz te situacije izšli kot zmagovalci. Cepimo se.”

Tako je včeraj po srečanju s predstavniki notranjskih zdravstvenih domov povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje zdravnik mag. Franc Vindišar ob včerajšnjem obisku Zdravstvenega doma Cerknica.

Da je obiskal Notranjsko, ni naključje, precepljenost prebivalstva proti covidu-19 v tej regiji je nad povprečjem, še posebej je pohvalno, da tudi v starostni skupini, ki pri širjenju delta seva povzroča največ težav, to je od 18 do 24 let.

Povedal je še:

O obveznem cepljenju ne razmišljamo, še vedno zagovarjamo stališče, da je potrebno ljudi prepričati o pomenu cepljenja in s transparentnim izvajanjem cepljenja doseči, da bodo ljudje spoznali, da je cepljenje tisti najpomembnejši obrambni zid pred širjenjem epidemije.

Za zadnjo triado osnovne šole in za srednje šole se tudi z začetkom šolskega leta predvideva sistem samotestiranja, uvedba PCT sistema v srednje šole bo odvisna od razvoja epidemije. Za odprtje fakultet pa je uporaba PCT sistema s študenti že dogovorjena.

– Želim si, da bi tudi drugi študentje in tudi zaposleni v vzgoji in izobraževanju čim bolj sledili zgledu študentov medicine, kjer naj bi bila precepljenost 100%.

Pozitivne prakse zdravstvenih domov Postojna, Cerknica in Ilirska Bistrica pri promociji in izvajanju cepljenja bomo poskusili prenesti tudi v druge dele države.

Vse o pogoju PCT (prebolelost, cepljenje, testiranje) lahko preberete tukaj: Pogoj PCT – Cepimo se

A. L.